.: Quote for da day :.

Tanggalkanlah pakaian duka cita dan putus asa,
Lantas pakailah pakaian jihad dgn AKTIF, tanpa MALAS,
Perhalusi kematian sbg satu seni sehingga anda tahu bagaimana menghirupnya apabila tiada jalan lain,
Tanpa ketakutan

- Dr Yusuf AlQardhawi.

Sunday, June 26, 2011

Nak mai dah!


1 ptg, saya dapat panggilan drp Pegawai MARA Mesir, mahu serahkan cek katanya. Alang-alang melalui lebuhraya Kaherah- Iskandariah, singgah di Tanta membawa ibu mertuanya, bersama anak dan isteri beliau sekali. Hari hampir malam, dan saya difahamkan beliau singgah utk solat dan makan mlm di Tanta. Mesir tidaklah mempunyai perhentian rehat dan rawat R&R secanggih Malaysia, jadi pada hemat saya adalah lebih elok membawa tetamu drp Malaysia ini singgah dan berehat di rumah saya sahaja.

Sudah... kami serumah telah selesai makan malam. Ini bermakna tiada lebihan lauk yg tinggal. Untuk memasak akan mengambil masa yg lama. Dengan kelam-kabutnya saya menalefon Restoran Seroja, salah satu restoran yg diusahakan oleh pelajar Indonesia di Tanta. Istimewanya di sini, khidmat penghantaran ke rumah cukup popular. Jadi amat senanglah utk kami menempah pelbagai barangan termasuklah barangan di kedai runcit! Telefon sahaja!

Rumah pun dikemas sekadar yg mampu. Orang besar nak datanglah katakan. Alhamdulillah makanan yg di pesan sampai pada waktunya. Kebetulan ketika itu musim sejuk, jadi segala makanan perlu dipanaskan terlebih dahulu sebelum dimakan. Tetamu pula bukan org2 bujang yg jenis 'apa ada makan, asal free & halal', jadi byk juga perkara yg perlu difikirkan demi keselesaan tetamu khas ini. Kemudian, tetamu yg ditunggu-tunggu pun tiba. Agak kekok jugalah mula-mula..Segan pun ada. Almaklumlah segala serba serbi kurang~

Tapi, kalau bagitahu lebih awal kan lebih bagus? I mean, boleh la kita nk sedia best2 sket. Masak special ke..

Bagaimana pula dgn tetamu besar, Ramadhan kali ini? Istimewanya Ramadhan kerana membawa rahmat Allah, pengampunan dan pelepasan drp api neraka! Adakah lg perkara yg boleh menandingi ganjaran Allah ini? Setiap tahun kita tahu akan kedatangannya bukan? Jadi sejauh mana persediaan kita menyambutnya?

Kurma sudah di tempah dan baju raya is in progress. ^__^

Tp persediaan jiwa dan rohaninya bagaimana? Puasa kita? Sedekah kita? Tilawah dan hafazan pula beritanya apa?

Hari sudah menginjak akhir Rejab. Peristiwa Isra' dan Mi'raj perlu diselak, di teliti ibrahnya.

Terjumpa website yg saya kira membantu utk kita merancang sambutan Ramadhan kita kali ini. Boleh di muat turun daripada [SINI]

Sampaikan aku kpd RamadhanMu Ya Rabb~!

Bagaimanalah nanti utk puasa dan ke kuliah dgn cuaca hampir 40 darjah celcius setiap hari? Rabbuna yustur, irhamna Ya Rabb..-___-!


P/S: 1st open heart surgery is done by the Angel to Prophet Muhammad PBUH! The cardiothoracic surgeon today learnt from this event! ( b4 Rasulullah PBUH riding Buraq, His chest been opened and his heart had been purified by the Gabriel to prepare His Messenger in order to face the most magnificent event, a night of journey to Sidratul Muntaha!)




Friday, June 24, 2011

Emang Gue Pikirin



Bismillah walhamdulillah.

Hari Jumaat adalah hari yg saya nanti-nantikan. Kenapa? Sbb hari Jumaat adalah satu-satunya hari bebas kuliah dan kelas klinikal. Hehe.. Jadi hari inilah satu-satunya hari yang diperuntukkan utk diri saya.(Tp kadang2 utk org lain juga -___-!) Maaf encik belog kerna membiarkan dirimu terbiar buat sekian lama. Maaf juga kpd mereka yg menunggu updates drp saya. (Ceh, mcm ramai je) Trillions of appreciation for those who patiently wait for my new post, actually you guys giving me a push to write. Thanks a lot!

Sebenarnya banyak benda yg berlaku sepanjang bulan Mei dan Jun ini. Cuma kesempatan masa utk menukilkannya di sini sgt terbatas
dek lambakan nota-nota yg x siap gara-gara penyakit 'bertangguh' yg datang dan pergi. 'Remission & Relapsing' course!

-Senjata utk menghadapi peperiksaan-

Alhamdulillah, semalam telah berlalu ujian akhir round Neuropsikiatri saya a.k.a Neuropsychiatry atau nama lainnya ilmu pasal saraf dan jiwa. Soalannya xde la susah mana, 20 MCQ dan macam biasa Viva tapi saya yg ketaq lebih ni x dapatlah buat yg terbaik. T-T sangatlah sedih..

Hampir sebulan saya berada dalam round Neuropsychiatry, and guess what? This round made me ponder more about marriage! Pertamanya daripada seorang Pakcik, umurnya baya-baya ayah saya, tetapi sudah bertongkat. Pagi itu saya mengekori Dr Asma' salah seorang HO di Dept Neuropsychiatry. Pakcik tadi ditegur kerana duduk mencangkung di depan tangga Dept. dan kemudiannya diajak masuk ke dalam wad. Saya dimaklumkan bahawa inilah pesakit yg kesnya akan dibincangkan dalam sesi clinical round pagi ini. Saya hanya perlu mengambil sejarah penyakitnya dan melakukan beberapa ujian klinikal. Saya yg teruja, memberi fokus penuh pada cara jalan pakcik tadi sehingga xperasan Dr Asma telah hilang dari pandangan.

Dengan kemampuan berbahasa Arab saya yg terbatas, saya mulakan dengan bertanya data peribadi. Kemudian pakcik tersebut mengadu tentang kesusahannya utk bergerak dan berjalan kerana lemah kedua-dua belah kakinya sejak 20 tahun yg lalu. (He came just for teaching purposes) Then he developed tingling and numbness sensation on his both legs. He also had problems with urination and erectile dysfunction.

Dengan kalutnya saya menulis komplen beliau dalam buku pesakit yg tersedia. Berikut sembang2 saya dgn pesakit, dialihbahasakan agar lebih difahami.

Saya: Pcik dah kawen?

Pcik: Alhmdulillah dah (muka bahagia) tapi xde anak.

Saya: Ok, sambil catat2 dlm buku. (xde perasaan- feelingless)

Pcik: Mesti awak terpikir-pikir kan? Dgn keadaan saya mcm ni, pegi tandas nk kena org tolong, nak kawal kencing pun susah, sapelah yg sudi jadi teman tidur saya? (Sudi jadi Isteri- penulis). Tapi saya memerlukan org yg sudi berkhidmat kpd saya. *Muka sayu (Ada lg penambahan, tp saya x berapa faham) huhu

Saya: ......

Kemudian Dr Asma yg hilang pun datang. Saya mendengar soal jawab antara Dr Asma dan pesakit dan mencatatnya satu persatu. Perkataan arab yg tidak difahami saya tyakan kpd Dr Asma. Beberapa siri ujian dibuat bagi menentukan tahap kesihatan otot dan koordinasi pcik tadi.

Tahniah pcik kerana membuka satu lagi dimensi alam perkahwinan kpd saya. Nikah bukan sahaja alam yang penuh tanggungjawab dan seks semata-mata! Pernikahan adalah kolaborasi 2 pihak, bersinergi, lengkap melengkapi dan berkongsi rasa. Tapi penyumbang paling besar keharmonian rumahtangga adalah: menerima seadanya.

Dalam hati rasa macam nk jumpa je isteri pcik tadi dan tyakan padanya bagaimana dia boleh sesabar ini menguruskan keperluan suaminya. Pergh, keyakinannya kpd ganjaran syurga tidak dpt dinafikan lg!!

Pcik tadi telah didiagnos menghidap Multiple Sclerosis di mana ototnya melemah disebabkan saraf tunjangnya mengecut. Nothing could be done except giving him neurotonic, corticosteroids and symptomatic treatment to delay the progression. -____-!

Kedua, kes Diebetis Mellitus Type 1. Usually this type of Diebetis affect early in life. Mmg sedih melihat keadaan mereka yg menghidap diebetis ni. Pijak tanah x rasa, slipar tercabut dari kaki x rasa, luka pun x rasa, nk pegang benda pun x kuat, nk turun tangga pun susah, mati pucuk pulak lagi.

Tapi pcik ni tetap tabah menghadapi hari-harinya. Malah, dia datang 2 jam lebih awal utk menjadi pesakit utk exam kami semalam -___-! Pcik ini sudahpun berkahwin dan berumur 34 tahun dan memperoleh seorang anak, kini berumur 2 tahun hasil usaha pemanian beradas- bayi tabung uji. Masya Allah! Tak tahu nk cakap apa. (Perkahwinan bukan fungsinya utk buat anak je ok?)

Ketiga, kes psikiatri. Melihat pesakit ini, hati saya sayu. Secara fizikalnya mereka sihat, namun jiwa mereka sakit, akal tidak lagi dapat berfungsi sebaiknya. Dihujung sudut hati, saya rasa bersyukur dgn nikmat akal yg waras. Maknanya akal yg waras ini perlu digunakan ke jalan yg Allah redha!

Dalam round psychiatry, ada satu fakta yg saya kutip drp Dr.

"Suara perempuan yg belum kahwin mmg perlahan, Tetapi akan menjadi nyaring dan kuat selepas mereka berkahwin"

Anda setuju?

***

-Mana pengantin, mana saya?-


-Inai yg disangka kek coklat-

Mei lalu, dengan berat hati saya menghadiri majlis resepsi teman arab saya. Kenapa berat hati? Kerana sejurus selepas majlis yg berlangsung selama 2 hari (malam berinai- Yaumul Henna dan malam masuk rumah- Yaumud Dukhlah) beliau akan mengikut suaminya ke Djobouti, menetap dan bekerja di sana. Berpisah daripada keluarga. T-T

video
-Escorting the bride, sakit tgn bertepuk-

Pada hari terakhir beliau berada dirumahnya, sedih jelas terpampang diwajahnya. Hadiah keronsang berbentuk kunci saya hadiahkan simbolik kpd ketaatan kpd suami sbg pemegang kunci syurganya. Dia kini dibawah tanggungjawab suaminya.

-Flower girl & boy of her sister's son & daughter-

Semoga beliau berjaya menjadi isteri solehah. Barakallahukamuma! Still the memory of pillow talking, the days that we spent together in summer, along the Nile river, and in between lectures and exams remain forever Insha-Allah.

[Al-Hujraat: 13]

-Part yg paling best; Rumah mentua dia-

Haih~ akhir-akhir ini topik nikah kahwin sering berputar sekitar atmosfera saya.

-Gembira dan sedih utk dia, erk.. Ambivalent?-


Nikah- Emang Gue Pikirin.. still not done reading yet -___-!



*Pedulikan tulisan saya yg teruk. Hmm need improvement ni!

Jap...kenapa teruk sgt ni?