.: Quote for da day :.

Tanggalkanlah pakaian duka cita dan putus asa,
Lantas pakailah pakaian jihad dgn AKTIF, tanpa MALAS,
Perhalusi kematian sbg satu seni sehingga anda tahu bagaimana menghirupnya apabila tiada jalan lain,
Tanpa ketakutan

- Dr Yusuf AlQardhawi.

Wednesday, September 12, 2012

Curhat

-Continue witnessing a live open heart surgery, after attending in OT, Cardiothoracic Dept. Tanta University-Bismillahi walhamdulillah, 

Semalam telah selesai ujian pusingan akhir subjek Pembedahan (Surgery), salah satu drp 2 subjek besar pengajian Perubatan tahun akhir Universiti Tanta. Alhamdulillah Allah beri ketenangan hati utk menjawab peperiksaan OSCE, viva dan Tools. Walaupun xlah dapat menjawabnya dengan sempurna, tapi hati ini tetap dpt bertenang dan tak serabut. Alhamdulillah.. Berbeza sangat dgn Peperiksaan Obstetrics + Gynae tempoh hari, hingga tumpah air mata ini selepas melaluinya.. T-T


-Bakal merindui wad ini, Ramadhan1433H- kosong-

Next, Iwill be facing another OnG exam. This exam has 20% marks from total 900. Consists of  MCQ's, short questions and enumerate the answer. 

Speaking of MCQs, it is not a common type of question for medical student here in Egypt. We are more exposed to essay questions and viva for final exam in each year, as they contributed the main portion of marks. Lately, MCQs has been incorporated in our final exam, given just 30 mins b4 the written exam ends. Itu pun hanya beberapa soalan, 20 - 30 soalan paling-paling byk pun. 

Jadi, nak kongsilah sedikit tips menjawab MCQs, sementelah adik-adik di Malaysia pun sedang dan akan menghadapi UPSR, PMR dan SPM, dan siapa-siapa sahaja pun yg akan menghadapi peperiksaan MCQs apa salahnya kita kongsikan? Dah rasa berkarat pula otak ini nak menjawab MCQ's, lama x diasah ^__^. Tips berikut dikutip drp Success manual for MRCOG Part 1. So here they are:

1. Tahu format MCQs anda.

-Adakah format kertas MCQs anda mempunyai pilihan ABCDE atau, hanya true/false atau hanya satu pilihan jawapan yg betul sahaja (Single Answer Based-SAB)?

-Berapakah bilangan soalan, dan masa yg diperuntukkan? Rangka pelan masa menjawab anda: Contohnya, 60 soalan dalam masa 2 jam, jadi  hanya ada masa maksimum 2 minit untuk setiap soalan. Biasanya sedikit sahaja masa yg diperuntukkan untuk soalan yg kita yakin boleh menjawabnya dgn tepat, jadi jangan buang masa! Beralihlah kpd soalan lain dan jika berhadapan dgn soalan yg sukar, gunakan masa maksimum untuk setiap soalan (yg telah anda kira pecahannya mengikut rangka pelan awal). Jika tetap tidak dpt menjawabnya, tandakan pada soalan tersebut, dan beralih kpd soalan seterusnya agar kita dapat kembali kpd soalan tersebut jika mempunyai masa.

-Tahu pecahan topik untuk setiap soalan anda. Contohnya 60 soalan: 20 soalan drp tajuk A, 20 drp tajuk B, 10 drp tajuk C dan 5 untuk tajuk D dan E masing-masing. 

-Jawapan akan ditanda pada kertas soalan atau kertas jawapan khas? Hati-hati dalam menjawab pada kertas jawapan. Jangan letakkan jawapan kpd soalan no 2 di kotak jawapan no 3! Ini akan membawa kesalahan berangkai dan kegagalan yg nyata!

-Jawapan hendaklah ditanda dengan cara tertentu, dan menggunakan jenis pensel atau pen tertentu. HB atau 2B?

2. Tahu bagaimana proses penandaan kertas jawapan anda. 

-Adakah setiap jawapan yg betul akan diberi markah dan markah akan ditolak untuk jawapan yg salah?(negative marking) Atau markah hanya diberikan kpd jawapan yg betul tanpa menolak markah bagi setiap jawapan yg salah?

-Siapakah yg akan menanda jawapan anda? Adakah proses penandaan menggunakan komputer atau khidmat manusia? Jadi anda harus berhati-hati dalam menanda kertas jawapan dan jika mahu menukar jawapan.

3. Berapakah markah lulus untuk kertas peperiksaan tersebut? 

-Ini adalah untuk  memudahkan anda mengulangkaji topik-topik berkenaan dan bersedia meletakkan target yang paling tinggi.

4. Baca dan fahami dgn baik kehendak soalan.

-Biasanya MCQs akan menguji pengetahuan dan kefahaman anda tentang sesuatu fakta. Don't read between the lines. Penggubal soalan tidak berniat utk menguji anda tentang makna tersirat dalam setiap soalan dan pilihan jawapan itu.

5. Beberapa terminologi dalam MCQs

- Common /charcteristic /usual /typical: bermaksud apa yg expected to be found in average textbook discription.
- Recognized /may occur /can occur: bermaksud PERNAH di describe, even rarely.
- Essential feature: maknanya it MUST OCCUR to make diagnosis
- Frequently / often: maknanya rate of occurrence > 50%
- Never : maknanya rate of occurrence 0%
- Always: maknanya rate of occurrence 100%
- Rare: maknanya rate of occurrence <5 font="font">

*Biasanya pernyataan yg ada 'always' atau 'never' selalu salah ^__^
* Ingat, dalam medic absolutes are very rare!

6. Nak tembak atau tinggalkan kosong?

Selepas membaca dan memahami kehendak soalan, biasanya kita akan tergolong dalam salah satu kategori ini:

Pertama: Yakin benar dgn jawapan anda, tiada keraguan lagi. Jika anda dalam kategori ini, tandakan degan betul jawapan anda terus pada kertas jawapan. Mengikut nombor soalan. Tanpa sekelumit rasa ragu,tapi penuh tawakkal pada Allah!

Kedua: Kurang yakin dengan jawapan itu, tetapi dengan kefahaman dan latar belakang pengetahuan anda, anda masih boleh menjawabnya. Ambil masa untuk berfikir dan reasoning, kemudian dengan nama Allah, tandakan jawapan anda pada kotak yang betul!

Ketiga: Anda  memang tidak tahu langsung bagaimana hendak menjawabnya. Jika anda berada dalam keadaan ini, dan format peperiksaan anda adalah negative marking (markah ditolak untuk jawapann yg salah), adalah dinasihatkan agar anda meniggalkan kosong pada pilihan jawapan tersebut. Tapi jika format pemarkahan kertas MCQs anda, markah tidak akan ditolak utk jawapan yg salah, maka amat rugilah jika anda tidak menembak mana-mana jawapan yang ada. Jika anda betul (50% probability) anda akan dpt markah, jika salah,  markah anda tidak hilang! 

Akhir sekali, berlatih menjawab MCQs sama kepentingannya dengan membaca buku teks. Alah bisa tegal biasa kata pepatah melayu kita ^__^. Dgn berlatih menggunakan buku latihan MCQs, uji diri sblm melihat kpd jawapan. I-Allah dgn cara demikian dapatlah kita 'tackle' ujian tersebut dan mendapat markah PENUH harapnya. Ameen~ as I'll be facing MCQs in OnG + other exams(short essays, and enumerate answers) on becoming 14th Oct. @-@

Oh, finally Faculty of Medicine had announce our final exams schedule. Here they are for you , dear readers (ceh mcm ada je -__-") to pray for my success (read-MUMTAZ) for this FINAL final yr in Med (Mad?) School ^__^Y

14 Oct 2012: Obstetric + Gynaecology (OnG) 20% exam
3 Nov 2012: Surgery 20% exam

22/11/2012 : Final written Surgery Paper I exam
28/11/2012 : Final written Surgery Paper II exam
  4/12/2012 : Final written Surgery Paper III exam

8-20/12/2012: Final practical, clinical, OSCE, viva for  Surgery exams


  5/1/2013 : Final written OnG Paper I exam
10/1/2013 : Final written OnG Paper II exam

13-24/1/2013 : Final practical, clinical, OSCE, viva for OnG exams"Barangsiapa menghendaki keuntungan di akhirat akan Kami tambahkan keuntungan itu baginya, dan barangsiapa menghendaki keuntungan dunia, Kami berikan kepadanya sebahagian darinya (keuntungan dunia), tetapi dia tidak akan mendapat bahagian di akhirat"- Asshura: 20


P/S: Pray hard, study smart :) *for my self especially U_U

Curhat : curahan hati ^__^

2 comments:

perfect's prop said...

oooo curhat tu curahan hati ke...ha3 ingatkan la ape..

Good luck exam! Bittaufiq wan Najah!
Mayam exam 13 Oct insyaAllah~

Thanks 4 the tips answering MCQs..bolehlaa apply waktu exam nnti. he3

hood@sunny said...

@perfect's prop: Hehe curhat tu blajar dari kawan Indon jumpa kat Turki ritu..

Indon kn suka short form2 ni ^__^

Yea~bittawfeeq wattafawwuq utk exam nnt XD