.: Quote for da day :.

Tanggalkanlah pakaian duka cita dan putus asa,
Lantas pakailah pakaian jihad dgn AKTIF, tanpa MALAS,
Perhalusi kematian sbg satu seni sehingga anda tahu bagaimana menghirupnya apabila tiada jalan lain,
Tanpa ketakutan

- Dr Yusuf AlQardhawi.

Thursday, January 28, 2010

A journey of ownself


Entah kenapa sengaja membiarkan blog ini kosong tanpa entri terbaru. Hidup saya bosankah? Terlalu rutinkah? sehingga tiada apa yg menarik utk dicoretkan..
Ah!! terlalu banyak benda yg berlaku, dan tak terkira pula peristiwa yang terkesan pada hati. Sayang bukan? Rugi pula terasa, dek masa yg cemburu pada tangan dan minda ini utk merakamkannya dlm blog. Cepat benar dia berlalu.. gomenasai sang blog.

Berbalik kepada tujuan dan objektif asal- blog ini seputar pengalaman hidup saya dan apa yg berlaku sekeliling saya, saya rakamkan supaya ia menjadi pengajaran dan org yg membacanya mendapat sesuatu yg bernilai.

......Cerita Satu......


Baru-baru ini, budak2 medic di Tanta mengadakan Hari Keluarga. Saya mengambil bahagian juga, sebagai pembuat 'banner' rumah sukan, tukang sorak, pembawa limau dalam sudu, dan ahli kumpulan 'explorace'. Seronok? Erm, matlamat asal ingin berlari dan mencergaskan diri, disamping mengenali adik2 junior. Misi tercapai, tapi ada palitan sifat mazmumah disitu. Bila menang yang difikirkan, jarang manusia menang mengawal lidah. Kerana apa? kerana gagal meletakkan Allah dihadapan. Bersukan, bersukan juga. Akhlak tetap kena jaga. Demi rumah sukan, segalanya dilakukan. Ketidakpuasan hati atas keputusan pengadil yg sememangnya manusia itu dihamburkan tanpa timbangan iman dan akal. Atas dasar bengang dan rasa dikhianati, kembali memulangkan paku buah keras kepada sesiapa sahaja yg terlibat. Beginilah coraknya jika bukan iman sebagai warnanya dan takut pada Allah sbg bekas acuannya.

Teguran Allah kembali menari-nari di cuping telinga. Dalam surah AlHujraat, ayat 12:

"Wahai orang-orang Yang beriman! jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan Yang dilarang) kerana Sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa; dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang; dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya Yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya Yang telah mati? (jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadaNya. (oleh itu, patuhilah larangan-larangan Yang tersebut) dan bertaqwalah kamu kepada Allah; Sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha Mengasihani."


-Rumah biru: Doraemon-

Sambil berdebar menunggu siapakah bergelar juara keseluruhan antara rumah sukan, tiba satu panggilan telefon menyebabkan saya berlari ke rumah seorang madam berhampiran.(Madam adalah panggilan bagi pelajar disini yg telah berkahwin)Minta dicucukkan ubat. Kenapa saya? Agaknya kerana saya pernah dan selalu mencucuk orang kot.Terasa seperti berada dalam misi kemanusiaan pula. Kesana-kemari mengaplikasi kemahiran. Sebenarnya, di Mesir, bila berjumpa dgn doktor, ubat yg di'prescribed' oleh sang doktor perlu dibeli sendiri di Farmasi berdekatan. Jika ubat itu perlu disuntik, suntiklah sendiri atau membayar perkhidmatan menyuntik ubat kpd pihak farmasi. Kali ini bukan ubat antibiotik-yg perlu dibancuh terlebih dahulu,tetapi zat besi(baca-iron), kerana madam itu kekurangan zat besi dan dia sedang hamil anak ke-2.

-Average size of an ampoule-

Dek kerana nervous dan agak kepenatan berlari, label pada ampoule saya baca tanpa menerobos ke dalam kotak memori.Spontan saya bertanya, "nk cucuk kat mana ni?" Entah benar Intramuscular injection (IM) diperlukan seperti yg tertulis pada ampoule atau tidak, saya pun tak pasti. Alhamdulillah, hanya perlu IM(seperti yg pernah diambil oleh madam itu minggu sebelumnya) -kalo IV mati saya -___-!! Itulah pertama kali saya mematahkan ampoule dan mencucuk orang dgn yakinnya padahal saya tidak mamastikanya semula!! Pengajaran- keyakinan itu perlu berdasarkan ilmu yg benar kerana jika disandarkan pada ilmu yg salah, automatik anda akan rasa bersalah.. T-T Biarpun apa yg anda lakukan itu secara kebetulannya benar. Saya berjanji tidak akan mengulanginya lagi~!!

Tegur DIA lagi dlm surah Muhammad:

14. Dengan Yang demikian, Adakah orang orang (yang beriman dan taat) Yang keadaannya sentiasa berdasarkan Bukti Yang nyata dari Tuhannya: sama seperti orang-orang (yang ingkar - derhaka) Yang telah diperhiaskan kepadanya (oleh Syaitan) akan kejahatan amalnya (sehingga dipandangnya baik), dan Yang telah menurut hawa nafsunya? (sudah tentu tidak sama)!

.....Cerita Dua.....

Tahun 4 sibuk? Entah. Saya rasakan sama sahaja sibuknya seperti saya di tahun 3. Nota tetap juga x dpt disiapkan. Semua clinical round kami sudah rasai. Bermula dari Ophthalmology, ke Public Health & Community Medicine, kemudian melompat ke Ear Nose & Throat yg separuh jalan, kini melalui hari-hari klinikal bersama Forensik & toksikologi. Agaknya tiada keberkatan pada masa saya. Semua perkara terasa bertimbun-timbun dan berlambakan. Mana perginya masa itu? Ah- let da bygone be bygone, kata org.

KE, itulah yg merunsingkan fikiran saya. Dan itu jugalah yg mencuri ruang kosong dalam kotak fikiran ini. Saya sememangnya xberbakat dan xtahu langsung tentang penulisan. Alih-alih terpaksa menggalas tugas Ketua Editor majalah persatuan budak2 medik seTanta. Pernah rasa mahu meletakkan jawatan,saya xsuka dan xreti~!! Tp kata-kata sang bos majalah itu berjaya mengheret saya ke lembah penulisan dan penerbitan yg saya kira sangat asing ini. Macam tahu-tahu sahaja saya mmg suka mencuba perkara baru.. Jadi, saya perlukan tunjuk ajar dan pembahagian masa yg sangat efisyen~!!

Gerun pula bila teringatkan pertanyaan ummi tatkala bergayutan dgnnya satu hari.

Ummi: Boleh dapat MUMTAZ tahun ini?
Saya: BOLEH i-allah (bersemangat~!)- lepas tu tertya kembali- boleh ke eh??
Ummi: Erm, kalo boleh.. bolehlah tahun ni balik kn..Nk balik x?
Saya: Entahla ummi, cam x nk balik je. byk benda nk setelkan kat sini(Tanta).

MUMTAZ.. boleh ke eh?? Soalan ini selalu saya putarkan dalam benak.. dengan keadaan yg tidak bersedia dan study yang tunggang-langgang, bunyinya saja sudah mustahil utk mendapat MUMTAZ kn? So, dare to fail? Muslim mukmin bukan boleh MUMTAZ je, bahkan MESTI MUMTAZ~!!

Petikan kata-kata Sean Covey dlm buku The 6 Desicions You'll Ever Make karangannya, ada 7 Rahsia utk dapatkan MUMTAZ. And the secrets had been unveiled.


So, waits for no more. Run for it~!!

......Cerita Tiga......

Rindu pada kampung halaman dan ahli keluarga betul-betul menyiat-nyiat hati ini. Sengaja saya sibukkan diri utk meng'kebal'kan perasaan. Pujuk rayu kawan serumah agar kembali musim panas akan datang bagai masuk telinga kanan, keluar telinga kiri. Panggilan telefon dari ummi asyik berkisar tajuk yang sama- balik bercuti di Malaysia atau x? Mungkin kerana kini dia hanya berdua kembali dgn ayah dirumah, hanya disibukkan dgn tugas hariannya sebagai Penolong kanan sekolah, padahal kepalanya pening memikirkan anak2 muridnya yg berderatan itu. Tapi, ya lah.. mana 'kan sama anak yang dikandung 9 bulan dan bertarung nyawa melahirkan. Adik beradik lain sudah selamat menghadapi hari-baru di asrama. Seperti sarang burung yg ditinggalkan, kata ummi bila saya bertanyakan keadaan rumah terkini. Selepas dipertimbangkan pros n cons, saya berat utk menghabiskan cuti musim panas di Mesir. Mahu betul2 bersedia utk melangkah ke tahun 5. Mahu menghabiskan membaca buku-buku yg dibeli pada Pameran Buku Antarabangsa di Kaherah tahun lalu. Mahu memantapkan bahasa Arab. Mahu itu, mahu ini..

Bila tiba forward msg dari seorang junior berupa video klip dari youtube, saya berfikir buat sekian kalinya.

"Betul xnk balik tahun ni? Ummi bg duit ko balik la ye?"...


Translation:
Album: Samtan (In Silence)


CHORUS
I will return oh mother لسوف أعود يا أمي
And kiss your chaste head أقبّل رأسك الزاكي
And supress (blame?) my desires أبتّك كل أشواقي
And taste the scent of your blessings وأرشف عطر يمناك
Besmirch in the richness of your feet أمرغ في ثرى قدميك
my cheek when I meet you خدي حين ألقاك
Water the soil with my tears أروي الترب من دمعي
Happy that you are aliveسرورا في محياك

How many nights did you stay up late فكم أسهرت من ليل
So that I could sleep to my content? لأرقد ملأ أجفاني
And how many times did you thirst وكم أظمأت من جوف
So you could quench my thirst with your tenderness? لترويني بتحناني
And one day I was Ill, I do not forget ويوم مرضت لا أنسى
The tears from you that were like the rain دموعا منك كالمطر
And your eyes which stayed awake وعينا منك ساهرة
fearing that I may be in danger تخاف علي من خطر
And the day we parted at dawn ويوم وداعنا فجرا
and Oh what a harsh dawn that was وما أقساه من فجر
Words cannot explain what يحار القول في وصف الذي
I felt when I abandoned you لاقيت من هجري
And you told me things which I still وقلت مقولة لا زلــت
remember throughout my life مدّكرا بها دهري
"You will never find a heart محال أن ترى صدرا
more tender towards you than mine" أحن عليك من صدري
"You will never find a heart محال أن ترى صدرا
more tender towards you than mine" أحن عليك من صدري

CHORUS

obedience to you, oh want of my life.. ببرك يا منى عمري
[is what] the God of existence has instructed me to do. إله الكون أوصاني
Your content is the secret of my success رضاؤك سر توفيقي
And my love of you is the secret of my beleif وحبك ومض إيماني
And the sincerety of your prayer [for me].. وصدق دعائك انفرجت
has resolved my misfortunes and my sadness به كربي وأحزاني
My love towards you.. ودادك لا يشاطرني
no human being loves anything like it به أحد من البشر
You are the beating of my heart فأنت النبض في قلبي
And you are what lights my vision وأنت النور في بصري
And you are the tune on my lips وأنت اللحن في شفتي
My problems cease when I see your face بوجهك ينجلي كدري
To you I do return oh mother إليك أعود يا أمي
Tomorrow I rest from my journey غدا أرتاح من سفري
And a second age will begin for me ويبدأ عهدي الثاني
and the branches will blossom with flowers ويزهو الغصن بالزهر

-21st resolusion-

Terima kasih ummi, lahirkan uda, terima kasih ayah atas didikannya, terima kasih Allah atas umur ini.

Jazakumullahukhairan katheera buat kak una, jannah, kpd sahibah2 tersayang, housemate yg jujur, rakan-rakan sekuliah, sahibah2 Gen11 ma3, adik2 dan kawan- yang x putus2 menghantar doa buat saya. Sungguh~!! Saya betul2 menghargainya walaupun tidak dapat dirakamkan dalam entri blog.

Semoga doa saya untuk kalian Allah terima dan perkenankan.

Seharusnya siapakah yg saya patut hargai? Tentulah pemilik umur ini, pemegang usia ini.. Allah, 21 sudah umur saya. Diterimakah amalan saya yg terdahulu? Terampunkah dosa saya selama ini? 21 tahun, tegarkah saya masih berkira2 dan bertangguh utk bertaubat?? Termasukkah saya dalam senarai ahli syurga? Tersingkirkah saya dari senarai ahli neraka? T-T

Saya perlu doa anda utk berjaya dunia dan akhirat. T-T

Sudah ada 1 disebelah no 2 itu..

Jika di xray kepala ini, tulang bhg bawah tengkorak sudah bercantum (basisphenoid & basioccipit sutures), tulang pinggul juga sudah bercantum (epiphysis of iliac crest).
Medicolegal importance of it in Malaysia??

.....Cerita Empat.....

Cuti musim sejuk kian manghampir. Perancangannya banyak, cuma tidak tersusun lagi. Pameran Buku Antarabangsa Ke 42 datang lagi. Bermula hari ini 28 Januari 2010 hingga 14 Februari 2010. Buku apa pula yg hendak dibeli tahun ini? Jom cari Egypt bestsellers~!!


alahai, buku yg dibeli tahun lepas masih belum dibedah~ -___-!!


Now I realize, I enjoyed storytelling ^__^

P/S: Khairul umur, yulazimuhal khairaat. Credits to Atikah Razak~


6 comments:

eunsuh_88 said...

balek uda balek uda balek..

ameen..

balek kawen uda balek kawen..

ameen..

*wink2~

hood@sunny said...

Ha hahaha.. balik kawen?

balik tgk org kawen ada la kot.

ke iman yg nk kawen?

jgn senyap2 iman.. benda bek ni kene jahkan :P

p/s: jgn lupa jemput (xmalu betul uda nih.. haha)

rumahkami said...

haaa..kak iman nk kawen...
kak uda pon buleh dh..
haha..
cepat2,sy xsaba nk mkn nasi minyak akak2 tanta nie~

sharajogja said...

adakah sang bos majalah tersebut kami kenali?hehe...sebenarnya sang bos itulah org yg 1st skali nk letak jawatan masa tau dia terpilih,ye la,no experience at all,no interest at all,no knowledge at all,tp ada satu benda yg buatkn sang bos terima jawatan tu iaitu kata2 guru sang bos"dunia itu penuh tantangan,maka harus ditantang kembali dunia itu,jangan jadi pengecut"...itulah kata2 keramat sang bos waktu dia sedang kritikal n down perasaan,dan skrg dia berharap anak2 buahnya buang jauh2 rasa x mampu,x suka,x minat dan x reti sbb mns tu perlu selalu buat sst yg x biasa utk hasilkan sst yg LUARBIASA!

hood@sunny said...

tu diaaa boss da bermadah bicara.. gerun tuh~

itulah bos saya.. shara jogja..

kembali bersemangat~ yeah.. thanks bos atas doanya..Allah dgr doa bos tu =P

cemana boleh jumpa belog hamba ini?
adess

rumah kami ada belog~ wah2..
keep it up :D

sinar_islami said...

seronok pula baca cerita anti..
bakat jangan dipendam..harusnya digilap dong..ahaks..
baru jadi mutiara..
yang terbaik untuk uda..
semangat!!!chaiyuk!!!

salam mumtaz penuh kehambaan...

ps:balik uda balik...boleh kami makan nasi minyak uda..ke kak una ye..