.: Quote for da day :.

Tanggalkanlah pakaian duka cita dan putus asa,
Lantas pakailah pakaian jihad dgn AKTIF, tanpa MALAS,
Perhalusi kematian sbg satu seni sehingga anda tahu bagaimana menghirupnya apabila tiada jalan lain,
Tanpa ketakutan

- Dr Yusuf AlQardhawi.

Thursday, July 01, 2010

Makhluq

Seperti namanya, makhluq adalah ciptaan, tertakluk di bawah kuasa Sang Pencipta. Tidak berkuasa apa, hanya mendapat apa yg dianugerahkan oleh Pencipta. Tercipta lemah agar sentiasa sedar dan tunduk patuh kpd Khaliqnya. Ya kita, manusia; tercipta lemah, lupa dan lalai, namun lengkap dgn akal, nafsu dan iman.


Tinggal 1 kertas terakhir saya untuk tahun ke 4 pengajian Perubatan. Ujian praktikal dan lisan ENT (Telinga, hidung dan tekak) Oh, sudah 4 tahun? Sepanjang pengajian, mereka inilah yg menemani saya. Siapa mereka?


-Berta3aruf lebih dlm ttgnya; Parasitology tahun lepas-


Saya mengenali ia sejak tahun 1 di bumi Tanta. Orang arab tempatan memanggilnya Baraghit [ برغيث] Tempat tinggalnya di kawasan berdebu dan pasir. Kesana kemari hanya dengan kudrat 6 kakinya melompat dan dibawa dek angin. Gigitannya biasanya berjujutan dan kesannya, kulit gatal berminggu-minggu! Usah di garu, minggu lepas punya gigitan pun akan masih terasa gatalnya seperti semalam baru terkena.

Entah kenapa saya adalah mangsa tegar makhluq ini. Pernah saya tidak boleh fokus dlm kuliah dek kerana menggaru gigitannya di tangan dan kaki~! Kesan gigitannya boleh meninggalkan parut, terutamanya jika telah di garu. Jadi, bagi mereka yg pernah menjadi mangsa parasit ini, sila gunakan krim 'Allergex' untuk mengurangkan kegatalan, dan 'Tritospot' untuk menghilangkan parut. ^__^ Kini, kulit saya semakin sensitif dgn kehadiran tetamu yg menempel ini. Once it comes, i can detect it and destroy it dgn penuh rasa puas hati. hahahha XD Lebih berkesan lagi adalah dengan mencegah daripada terkena gigitannya, bagaimana?

1. Pastikan baju dan pakaian yg anda pakai di luar rumah ditukar sebaik sahaja anda masuk ke rumah atau bilik. [ baju luar x sama dgn baju dlm rumah]

2. Selepas itu, basuh kaki dan tangan anda hingga ke pergelangan dan lutut, (kira lepas sampai rumah ambil wudhuk. Kan lebih baik begitu? ^__^)


3. Baju-baju luar (termasuk stokin) diletakkan jauh daripada katil dan baju-baju lain sama ada yg belum dilipat, baru diangkat ataupun yg telah tersedia dlm almari.


-Telurnya~Ada juga yg memanggil ia pari-pari comel pakai shades~ oh x tahan!-


Memperkenalkan makhluq ke 2. Dia juga lebih saya kenali tahun lepas. Sejak kecil berjumpa dgnnya. Tetapi di sini (Mesir) lebih banyak berjumpa spesiesnya pada musim panas. Daripada subjek arthropode saya tahu, kitaran hidupnya menjadi lebih pendek dan proses pembiakannya meningkat bila masuk musim panas. Ini kerana cuaca anas menambahcepatkan kematangan maggot dan telurnya.


-Pemukul lalat pinjam org-
Disebabkan final exam saya setiap tahun jatuh pada musim panas, jadi makhluq ini jugalah yg menemani saya utk study. Tidaklah lengkap meja study saya tanpa pemukul lalat selain pen dan buku nota sewaktu study. Sebelum membeli pemukul lalat, saya 'terpaksa' menggunakan buku kuliah untuk menghalau dan membunuhnya~! Oh, kadang-kadang mereka menemani saya secara berjama3ie sehingga saya terpaksa mengisytiharkan perang dan menghitung korban seharian. Banyak sangatkah? Ya terlampau banyak sehingga sehari korban boleh mencecah 30 ekor @-@ Oh teringat lalat-lalat di dewan makan Ma3. Bestnya kalau ada pelekat lalat itu. Kenapa sampai perlu membunuhnya? Kerana lalat boleh membawa bakteria dan virus secara mekanikal di kakinya. Huh, lalat di Mesir suka hinggap di muka mangsa. Sabar je lah. Kesimpulannya, mmg x boleh tahan~!

-Bunyi sayapnya sahaja cukup menguji kesabaran-

Ini lagi seekor. Jaga-jaga, ia boleh menjadi pembawa penyakit Denggi, Cikungunya, Malaria, suatu ketika dulu JE dan byk lagi. Ingin menjauhkan diri daripadanya? Senang sahaja beli racun nyamuk di kedai dan pasaraya berhampiran. Cecair ada, spay ada, repellant cream pun ada. Boleh juga dicegah dgn memasang jaring di tetingkap, dan tidak membiarkan bekas-bekas kosong dan tayar bertakungan air. Di Mesir jarang ada nyamuk-nyamuk pembawa penyakit berbahaya. Agaknya kerana bekas-bekas di sini tidak mampu menakung air, dek hujan yang jarang-jarang dan panas kering yg melampau pada musim panas. Erm, ada baiknya ya. XD
Makhluq pesies ini pula sangat-sangat berbahaya. Punca penyakit luar dan dalam~! Allah, jauhkanlah kami daripada Syaitan yg direjam. Kesan daripada makhluq ini ada jangka panjang, dan ada kesan jangka pendek. Dosa jangka pendek dan to the hell for the long run. Huhu, dia teman kita supaya kita boleh teman dia di neraka kelak! Seramnya~

Selesai bercerita ttg makhluq-makhluq yg berjaya mencabar kreadibiliti saya sebagai seorang hamba dan semestinya makhluq juga. Dalam meneruskan hidup dan menghadapi peperiksaan akhir tahun mereka inilah yg datang menguji setiap aspek hidup saya. Itu tidak termasuk ujian- ujian daripada makhluq spesis manusia.

Cantiknya Allah susun kehidupan ini~

Datanglah ujian berbentuk apa pun, ingatlah hanya makhluq yg datang dgn hati yg salim sahaja yg Allah terima.


Obstacles come..because He just want to raise you up~!


"And We have certainly created for Hell many of the jinn and mankind. They have hearts with which they do not understand, they have eyes with which they do not see, and they have ears with which they do not hear. Those are like livestock; rather, they are more astray. It is they who are the heedless."
[Al-A'raf: 179]


Meh tgk telinga, hidung dan tekak org~ Jom ^__^


2 comments:

sinar_islami said...

makhluq oh makhluq...
chaiyuk uda..basmi mereka dan buat makhluq terakhir, moga sama2 diberi kekuatan utk tidak menurutinya...

fatimah said...

salam uda.. ur entry about 'makhluk' this time --> i really like it! comey & ada ummp! plg best "teringat lalat2 di dewan mkn M3, best kalu ada pemukul lalat nih!" - hahaha..how nice! slm syg!