.: Quote for da day :.

Tanggalkanlah pakaian duka cita dan putus asa,
Lantas pakailah pakaian jihad dgn AKTIF, tanpa MALAS,
Perhalusi kematian sbg satu seni sehingga anda tahu bagaimana menghirupnya apabila tiada jalan lain,
Tanpa ketakutan

- Dr Yusuf AlQardhawi.

Friday, May 21, 2010

Nama


-Ayah ummi dan nenek, flight ke Kedah-

Hari ini nk cerita pasal family. Sebab? Hati dah berada di Malaysia. Dah 2 tahun x baliklah katakan. Semalam paper PUBLIC HEALTH. Bidang ayah. Ayah sangat semangat kalau cerita pasal ni. Buku-buku zaman kolej dia yg terselamat masa banjir tu kalau boleh, semua dia nak suruh bawak ke Mesir ni. Adess, tu yg rasa kena MUMTAZ subjek ni. Tapi, melihat pada jawapan saya semalam, agak xkeruan jugak hati ni. Macam kabur2 je mumtaz tu T-T..

Bila rasa down, teringat pada Atok Yek. X banyak memori saya dgn dia, sbb dia dah kembali dijemput Allah masa tu saya umur 5 tahun x silap. Tapi yg paling berbangga, nama saya dan nama adik bongsu saya adalah cadangan nama daripadanya. Yek adalah 'ayah' dlm bahasa bugis. Ya saya berketurunan bugis. Atuk saya dari Sulawesi. Nenek bugis Johor. Mereka berdua ni pasangan yg cukup buat saya malu dan menaikkan semangat saya. Kenapa? Jom baca surat ni dulu. Surat ini dpt drp mcik saya [Endok Sempo] diforwardkan kepada adik beradiknya. Jadi bhg pertama adalah komen makcik saya.

-Ummi, Pcik Rashidi dan Maddin-

*****

Semalam pagi, Selasa 14 Aug 2007, badan terasa ringan, Sakit pun agak kurang.

Akak bangun dan bergerak gerak sambil mengemas fail fail lama. Tiba tiba ternampak 4 keping kertas nipis bersaiz A4 yang telah kuning bercampur cokelat warnanya.

Ohmmmmssss, rupanya ia merupakan surat ditulis tangan dalam tulisan jawi khat ‘Req’ah’ yang amat payah untuk dibaca. Beberapa bahagian dari surat itu telah DIMAKAN ANAI ANAI. Surat itu bertarikh 3/3/1962! Bayangkan usia surat itu telah mencapai 45 tahun. Namun isi kandungannya masih utuh untuk dibaca (readable).

By looking at the writing I know the letter is written by our beloved almarhum yek @ayahnda.

Akak terus baca dengan rasa ingin tahu bercampur rindu. Belum pun habis satu paragraf membacanya air mata telah berderai. Namun akak terus membaca surat itu dengan rakus dalam sendu dan sedan yang semakin galak dan menjadi jadi. Tidak dapat dikawal. Kerinduan, kesedihan, nostalgia mengasak asak dada. Kepiluan akak Tidak dapat ditahan tahan. Ohhhhh…rindunya. Ohh ayahnda betapa BENAR apa yang dikata. Betapa benar nasihat mu, ohhhh..hu hu hummmm….

Dalam deraian airmata, apabila membaca dalam sendu itu seolah olah akak terbayang wajah yek sedang bersyarah di depan mata. Akak ternampak-nampak yek sedang bicara depan kita semua!!!! Hilang maluku walaupun akak tahu surat itu bukan untuk ku tetapi adalah ‘draft’ surat untuk kedua abang kita di Makassar. Akak tidak tahu samada surat itu dipos kan atau pun tidak.

Akak katakan ia ‘draft’, kerana surat itu banyak tanda cross dan salah eja serta tidak berapa tersusun seperti selalu. Setahu akak dulu dulu bila yek nak hantar surat kepada kedua abang kita, yek akan tulis dalam khat mudah dibaca - apa tu khat ‘Nasakh’.

Sebaik sahaja akak habis membacanya, akak terus telefon mak di kampung. Kami berkongsi sendu. Kami berdua menangis tersedu sedu over the phone. Emak lagi emosional dengan Nostalgianya. Pohhhh …kau hantar kan kepada semua adik adikmu agar mereka semua dapat mengimbau kembali nasihat nasihat yek……Itulah pusaka yek. Wariskan lah dan simpanlah.

Hari ini, akak suruh Syamil menaip surat itu sambil akak berbaring membacakan isi surat yek itu. NONE of my anak-anak dapat membaca tulisan atuk yeknya dalam khat ‘req’ah’ yang classic ini. Akak belum boleh duduk lama menaip pada skrin komputer, maka Syamil lah yang menaipnya. Nasib baik dia masih di rumah…….

Selamat membaca, melepas rindu terhadap Almarhum ayahnda tercinta, mengambil iktibar dan sedekahkan fatihah buat beliau.

BTW yang di dot dot…… itu adalah perkataan yang hilang kerana dimakan anai-anai….

Simpan elok-elok surat ini kerana sudah jadi ARKIB!

Wassalam

Akak

*****

Surat Almarhum ayahnda tercinta kepada Abang Rashidi dan Abang Yafie di Makassar, Indonesia.

Sg Pulai, Muar, Johor.

26 Ramadhan 1381H

3 Mac 1962

Assalamualaikum war wab,

Anakanda-anakanda yang kusayangi dan kukasihi,

Lamakkasauk @ Mohd Rashidi Mohd Tahir dan Mohd Yafie Mohd Tahir.

Semoga yang Maha Kuasa Allah S.W.T memberi petunjuk hidayah, melimpahkan rahmat kurnia kepada anakanda, semoga yang Maha Pemurah Maha Pengasihani melindungi anakanda di dunia dan diakhirat.

Anakanda yang dicintai, dengan segala kecintaan, ayahanda maklumkan kepada anakanda, bahawa surat anakanda yang tertanggal Februari 1962 (sampul surat 19.2.62) telah selamat ayahanda terima. Segala yang tersurat dan tersirat semuanya telah ayahanda fahamkan. Sepanjang ingatan ayahanda bahawa telah tiga kalilah ayahanda terima surat dari anakanda. Baharulah kali ini ayahanda dapat menjawabnya. Ayahanda tidak menjawab beberapa surat anakanda yang telah lalu itu bukan kerana ayahanda tidak sudi dan bukan kerana tidak ingat kepada anakanda. Tetapi ayahanda sedang memikirkan dua perkara yang salah satu daripadanya ayahanda harus menentukan sikap untuk memilih dua perkara itu ialah : mana lebih baik anakanda pergi ke Johor untuk menemui ayahanda atau ayahanda pergi ke tanah bugis untuk menemui anakanda dan keluarga kita semuanya di sana. Fikir punya fikir, timbang punya timbang akhirnya ayahanda mendapat kesimpulan bahawa lebih baik ayahanda pergi ke tanah bugis untuk menjumpai anakanda dan keluarga kita semua.

Anakanda yang kukasihi, baru saja tiga hari ayahanda mengambil keputusan dan ketegasan itu, tiba-tiba surat anakanda yang baharu itu datang menemui ayahanda. Alhamdulillah syukurlah kita kepada Allah yang Maha Pemurah dan Pengasih semoga dia mengumpulkan kita dengan secepat mungkin di dalam suasan riang gembira penuh sukacita dan rahmat di bawah lindungan Tuhan.

Ayahanda pada masa ini sudah tetap berdoa ke hadrat Ilahi yang tidak pernah menolak permohonan ayahanda semoga Dia memperkenankan permohonan ayahanda ini. Semoga Dia memudahkan ayahanda pergi ke tanah bugis menemui anakanda dan keluarga kita semua pada akhir tahun 1962 ini. Berdoalah wahai anakanda setiap saat kepada Tuhan kita mudah-mudahan diperkenan permohonan kita bersama. Sekarang ayahandamu telah berazam dan bertawakkal kepada Tuhan untuk datang menemui anakanda di tanah bugis. Ayahanda pada masa ini sedang berikhtiar dengan kesungguhan menyediakan segala keperluan dan bekalan perjalanan ke tanah bugis. Berdoalah wahai anakku ke hadrat yang Maha Pengasih dan Penyayang semoga Dia melimpahkan rahmat kurnia-Nya dan berkat perlindungan- Nya kepada ayahanda dengannya ayahanda dapat secepat mungkin menyiapkan segala apa yang diperlukan di dalam perjalanan nanti. Amin.

Alangkah terharu dan sedih hati ayahanda mengenangkan nasib anakanda ditimpa penyakit itu. Ayahanda doakan ke hadrat Ilahi semoga Dia menyembuhkan penyakit anakanda itu dengan segera. Wahai sekiranya ayahanda ada sayap nescaya ayahanda terbang melihat anakanda pada saat ini juga tetapi apakan daya hajat hendak memeluk gunung tangan tak sampai.

Walaupun demikian ayahanda yakin bahawa Tuhan akan menyembuhkan anakanda dengan segera. Amin ya rabbal alamin. Ayahanda yakin bahawa anakanda dapat bersabar menerima ujian Tuhan itu. Yakinlah anakanda bahawa semua penderitaan yang kita alami selama ini semuanya itu adalah merupakan pendidikan daripada Ar-Rahman Ar-Rahim kepada kita. Semuanya itu mengandungi hikmat yang pasti berguna kepada kita walaupun kita belum dapat memahaminya pada saat ini. Firman Allah yang tujuannya ‘boleh jadi kamu membenci satu perkara sedangkan ia lebih baik bagi, dan boleh jadi kamu menyukai satu hal walhal dianya lebih buruk untuk kamu’.

Percayalah wahai anakku semua itu untuk kebahagiaan kita dunia dan akhirat. Sebab Tuhan kita tidak pernah mengecewakan hamba-hamba yang taat setia kepada-Nya. Hanyalah semuanya itu sebagai ujian semata-mata yang di belakang ujian yang pahit itu tersembunyilah hikmat yang bahagia yang kita belum memahaminya. Yakinlah anakku bahawa semuanya itu untuk membersih sucikan kita dari segala kekotoran dosa yang selama ini mengongkong rohani kita. Sesudah kita nanti bersih suci dari dosa pada saat itulah tuhan bertanya kepada kita : kamu hendak apa sekarang ?, pada saat itulah segala harapan kita, segala tujuan kita, segala cita-cita kita diperkenankan dan diperkabulkan- Nya. Semuanya itu adalah pasti. Jangan bimbang. Jangan ragu-ragu. Jangan putus asa sebab tidak ada orang yang putus asa kecuali orang yang sesat.

Semenjak 16 tahun yang lampau sesaat pun ayahanda tidak pernah merasa putus asa untuk berkumpul dengan anakanda dua beradik beserta dengan ibumu dan keluarga kita. Ayahanda yakin tuhan yang Maha Pengasih akan mempertemukan kita pada saat yang Dia telah tentukan menurut kudrat dan iradat-Nya. Dan ayahanda yakin bahawasanya pertemuan itu telah hampir. Sama-samalah kita memohon limpah rahmat kurnia-Nya setiap masa dan ketika. Yakinlah anakanda bahawa ayahanda tidak akan melupakan anakanda dua beradik bersama dengan ibumu.

Ayahanda sekarang sibuk sangat dengan pelbagai urusan untuk kepentingan Islam dan umatnya di tanah melayu ini. Ayahanda sebagai imam dan sebagai guru, sebagai Ketua Penerangan PAS Negeri Johor, merangkap Ketua Dewan Ulama’ PAS Negeri Johor. Ayahanda telah berjuang dalam parti itu selama 8 tahun kerana mengharapkan keampunan dan keredhaan Allah semata-mata. Ayahanda melaksanakan perjuangan Islam yang berat itu tetapi mulia kerana tujuan hidup ayahanda di mana sahaja berada ialah : mengikuti jejak langkah perjuangan nabi besar pimpinan agung kita Muhammad S.A.W sebab di situlah letaknya kebahagiaan setiap org beriman kepada Allah.

Sesungguhnya ayahanda belum terhitung sebagai ulama’ tetapi dengan iman dan ilmu yang telah dikurniakan Tuhan kepada ayahanda, ayahanda berniat, berharap, berazam untuk menjadi waris segala nabi-nabi dan rasul-rasul Tuhan. Ayahanda yakin bahawa Tuhan akan mengabulkan harapan dan niat suci ayahanda itu. Tujuan hidup ayahanda bukan kemewahan hidup dunia tetapi ialah ……….hamba Allah yang…….. …..yang betaqwa yang menyerahkan seluruh kegiatan hidupnya untuk ………… ……… … di segala segi dan jurusannya. Ayahanda mengharap ………… ……… ……… ……… ……… ……… ……… ……… ….. hidup yang begitulah yang paling berjaya ………… …..

Demikianlah falsafah hidup ayahanda. Demikianlah tujuan hidup ayahanda semenjak ayahanda mengenal Iman dan Islam. Di dalam keyakinan itulah ayahanda dahulu sekarang dan akan datang insyaAllah akan berjuang, akan hidup, akan berjaya, akan mati. Di dalam itulah kebahagiaan ayahanda. Di situlah ayahanda akan hidup, akan mati dan menemui Tuhan. Alaiha nahya wa alaiha namutu wa alaiha nub’athu insya Allah minal aminin. Ayahanda yakin dan percaya bahawa di situlah letaknya kejayaan, kemuliaan, kesejahteraan, dan kebahagiaan kita di dunia dan di akhirat. Kerana demikianlah janji Tuhan yang tidak pernah bohong dan ayahanda telah berulangkali menyaksikan kebenaran dan buktinya.

Bersama dengan ini ayahanda kembarkan salinan surat yang ayahanda kirimkan kepada Yang Mulia Andikmarga Kepala Daerah Wajok untuk anakanda bawakan kepada beliau apabila anakanda berkesempatan menemui beliau di Sengkang agar beliau sudi dengan ikhlas hatinya menolong membuatkan ayahanda satu surat jaminan yang dengannya ayahanda menjadi mudah dapat pass jalan daripada kounsil indonesia yang berada di tanah melayu ini. Diharap anakanda dapat menyampaikan salam ayahanda kepada kepala daerah itu bilamana anakanda berjumpa dengan beliau.

Lebih penting daripada itu semua ; wahai anakanda yang dikasihi, ialah serahkanlah seluruh hidupmu kepada Allah yang Maha Pengasih dan Penyayang. Kepada-Nyalah engkau serahkan segala kegiatan hidupmu. Kepada-Nya engkau memohon limpah kurnia rahmat-Nya, dan kepada-Nyalah engkau memohon keampunan dan keredhaan-Nya, dan daripada-Nyalah engkau meminta hidayat dan taufiq-Nya dan daripada-Nyalah engkau mengharap pertolongan dan perlindungan- Nya. Bertaqwa dan bertawakkallah kepada-Nya di mana engkau berada. Penuhilah masamu dengan mengingat kebesaran-Nya. Sebab Dialah pengurus dan sebaik-baik Penolong dan Pelindung. Kalau Dia menolong engkau, tiada lagi yang dapat mengecewakan engkau, sebaliknya kalau Dia mengecewakan engkau tiada lagi yang dapat menolong engkau. Taat setialah engkau menunaikan segala perintah Allah, jauhilah segala larangan-Nya kerana mengharap keampunan dan keredhaan-Nya sebab di situlah letaknya segala kebahagiaan dan kejayaan engkau wahai anakku.

Bacalah kitab Al-Quran berulangkali jangan jemu-jemu. Fahamkanlah benar-benar segala kandungan-Nya dan diresapkanlah di dalam hati nuranimu segala hidayah dan petunjuk-Nya. Bacalah berulangkali jangan jemu-jemu sejarah para anbiya’ terutama sejarah junjungan kita nabi Muhammad S.A.W sebab itulah pusaka hikmat kita yang tidak lapuk dek hujan tidak lekang dek panas. Di situlah terletaknya kunci kekayaan langit dan bumi dan di situlah mengalirnya rahmat kurnia, bahagia sejahtera, dan kejayaan, kemenangan dunia akhirat, itulah senjata sakti kita, itulah nur hidayat rahmat bahagia dari Allah Taala Ar-Rahman Ar-Rahim yang Maha Agung yang Maha Kaya, Yang Maha Bijaksana, yang mempunyai segala kesempurnaan.

Anak-anakku yang dikasihi, ayahanda telah memaafkan segala kesalahan anakanda kalau ada. Ayahanda menyedari yang anakanda tidak mempunyai kesalahan kepada ayahanda. Berdoa sajalah ke hadrat Ilahi supaya kita dapat berjumpa kembali dengan secepat mungkin setelah sekian lamanya kita berpisah. Semoga Allah menolong dan melindungi kita semua. Salamku kepada engkau kepada ibumu dan kepada semua keluarga kita. Ayahanda mengharap ………… ……..

***** Tambahan**** *

Hiduplah anakanda sebagai muslim mukmin hakiki yang sejati. Hiduplah anakanda sebagai pemuda Islam yang berjiwa Islam yang penuh jiwanya dan tauhidnya kepada Tuhan yang berjiwa Islam, yang penuh hatinya dengan Iman yang sejati.

Hiduplah bersifat sebagai pemuda ansarullah, yang penuh di dadanya dengan keyakinan islamiah. Hiduplah anakanda sebagai pemuda yang beriman, yang sanggup menundukkan segala kecenderungan hidupnya di bawah pimpinan imannya, hiduplah sebagai pemuda yang sanggup membentuk dirinya dan keluarganya, masyarakatnya, dan negaranya, dengan bentukan Quran dan Hadith.

Hiduplah sebagai pemuda islam yang berani, gagah perkasa, ikhlas, sabar, pada menunaikan segala amanah yang telah diamanahkan Tuhan kepadanya. Ayahanda ingin melihat anakanda sebagai pemuda islam yang jujur, yang suci, bersih, dan berbakti kepada Allah. Ayahanda ingin melihat anakanda sebagai pemuda mukmin yang redha dan sanggup dan mampu mengikuti jejak langkah junjungan kita nabi besar kita Muhammad S.A.W. Ayahanda ingin melihat anakanda menjadi pemuda yang bertaqwa kepada Tuhan. Ingin ayahanda melihat anakanda menjadi pemuda yang perasaannya, semangatnya, sukmanya, hatinya, damirnya, jiwanya, fikirannya, hidupnya dengan kehidupan islamiah.

Tegasnya ingin ayahanda melihat sahsiah peribadimu terbentuk dengan bentukan Quran dan Hadith. Ingin ayahanda melihat peribadi nabi Yusuf, nabi Ibrahim, dan peribadi junjungan kita Muhammad S.A.W di dalam dirimu ingin ayahanda melihat peribadi menyerupai peribadi mereka alaihimusolatu wassalam. ………… ……… …. contohilah peribadi mereka kalaupun engkau tidak sama dengan mereka. Sebab sesungguhnya mencontohi mereka adalah kejayaan. Fibihudaahumuqtadih (Surah Yusuf).. ikutilah petunjuk mereka, tauladanilah mereka.

Anakku yang kukasihi ! Setiap saat aku berdoa ke hadrat Ilahi semoga engkau mampu sanggup membentuk peribadimu sedemikian rupa. Setelah engkau mempunyai peribadi sedemikian rupa, barulah Tuhan menghadapkan pertanyaan kepada engkau : Apakah yang engkau kehendaki ?.

Sanggupkah engkau wahai anakku ?

Mampukah engkau wahai buah jantung hatiku ?

Ayahanda yakin yang anakanda sanggup dengan izin Allah. Jangan putus asa. Berdoalah setiap saat semoga Tuhan memperkenankan cita-citamu yang mulia suci itu.

Begitulah hendaknya cita-citamu wahai anakku. Itulah yang dinamakan cita-cita yang paling tinggi, yang paling suci, yang paling mulia dan sempurna. Untuk mencapai itu, engkau mesti terlebih dahulu melengkapi diri dengan Iman (ibu segala ilmu, bapa segala hikmat, sumber segala makrifat). Latihlah dirimu sekarang juga. Sebab dunia menanti pemuda yang berperibadi sedemikian rupa. Dunia akan menyerahkan dirinya kepada pemuda yang sebegitu rupa ya Ilahii Rabbil Alamin jadikanlah anak-anakku sedemikian, Amin.

Sekianlah dahulu nasihat ayahanda kepada anakanda dan jawablah surat ini dengan segera

*****


Seperti surat ini ditujukan kpd saya juga~ T-T

-4 beradik moyang-moyang saya ^__^Alfatihah buat yg paling kanan dan bertudung petak-

Ummi juga pernah mendapat surat drp tok yek. Masa itu, ummi masih di MRSM. Ummi masih simpan lg surat warna biru tu. Tulisan jawi riq3ah. Pernah tgk masa korek-korek laci ummi. Tapi kemana perginya surat-surat itu ya? Agaknya telah rosak dek banjir yg melnda rumah saya tahun 2003 yg lalu. Banyak buku-dan insiklopedia yg rosak akibat banjir. Sayang sgt. Allah mahu gantikannya dgn lebih baik mungkin.

-Raya di Johor, Nenek dan keluarga Pcik Mujahid-

Keluarga saya adalah yg paling jauh tercampak ke utara semenanjung Malaysia. Adik beradik ummi yg lain semua sekitar KL dan Johor. Ummi dgn sabar sanggup berjauhan dgn keluarga. Ummi belajar benda-benda baru di utara. Suasana baru, loghat baru, cara masak, adat dan tatasusila juga~! Sangat berlainan utara dan selatan, walhal sama rumpun melayu dan agama. Masya Allah..

-Lemang; Juadah wajib raya di Baling-


-Burasak; Juadah wajib raya di Johor-

-Ummi dan keluaga ayah di Baling-

Kerana terlalu rindu kpd ummi, nenek sanggup ke utara menaiki bas atau dihantar makcik saya. Kadang-kadang bersama pak su. Selalu mereka datang pada musim cuti sekolah. Peluang yg ada bersama nenek x saya persiakan. Nenek ajar saya beberapa perkataan bugis yg simple. Tu pun sekarang sudah ingat-ingat lupa. Nak balik raya Johor pun 2 tahun sekali. Kadang-kadang bila ada kenduri di Johor, keluarga kami yang dinanti lebih daripada rombongan pengantin. Orang jauh lah katakan.. ^__^

-KLIA 'o8-

Pulang cuti musim panas 2 tahun lepas, nenek sambut kat KLIA. Nenek ikut balik ke Baling. Sangat seronok!! Selepas itu, saya ke johor ikut nenek. Pudu-Muar dan naik turun bas sudah menjadi perkara biasa bagi dia. Nenek susah nk tinggal kebun kelapa dan kelapa sawit dia tu. Pagi-pagi lagi dah hilang ke kebun. Malu saya dibuatnya. Nenek memang berjiwa pejuang.

Saya: Nenek, nenek tahu x, ada doktor yg sambung subspecialist kat Mesir tu kenal nenek. Dia pegi ESQ. Dia kagum dgn semangat nenek. Dia jugak suka baca buku-buku yg tok yek terjemah. Wah, sampai Mesir nenek famous. Dia lagi terkejut sbb jumpa cucu tok yek ngn nenek kat Mesir. hehe

Pcik Mujahid (paksu): Pergh, nenek ko ni mmg. Sekali dia cakap utk mintak derma madrasah tok yek tu, RM3000 dapat. hehe.. tgk la anak dia siapa kn? (sambil menunjuk pada dirinya) =P

Nenek senyum sahaja. Ada lagi dia tambah.. tapi saya dah lupa dialognya.

Banyak juga buku yg atuk yek terjemah. Saya kagum, cemburu dan malu dgn tok yek. Tidak pernah menjejak kaki ke Tanah Arab, tapi boleh menterjemah kitab berbahasa arab ke bahasa Melayu. Antara buku-buku terjemahannya: Langkah Bermula (Muhammad Ahmad ArRashid), Hari-hari dalam Hidupku (Zainab AlGhazali AlJubaili) dan Jalan Dakwah (Mustafa Mahsyur) Mungkin ada lagi buku terjemahan atuk yek yg saya xtahu. Saya? sudah 4 tahun bermukim di Bumi Ambiya' dan Awliya' ni, Bahasa Arab pun ntah ke mana, masih merangkak lagi. Allah lemahnya diriku..

Saya: Buku ni atuk saya yg terjemah, tp x boleh nk cerita byk, saya pun x habis baca lg. Tp setakat yg baru baca ni sgt best laaa~ Tapi xnafikan kalo baca dlm bhsa arab mesti lagi menusuk maknanya kn?

Kawan: Ni buku yg atuk awak terjemah? Waaah, kalo atuk saya lah yg terjemah buku, buku tu lah buku yg pertama saya habis dan 'digest'kan.

Saya: -__-! (malu)

Susah sebenarnya membawa nama baik keluarga. Mereka telah meletakkan 'benchmark' yang tinggi utk diteruskan oleh generasi selepas mereka. Allah..

-Mak saya dan maknya-


Pernah ditanya semasa kecil oleh ummi.

Ummi: Besar-besar nanti uda nk jadi apa?

Saya: Nak jadi cikgu mcm ummi.

Ummi: Kenapa nk jadi cikgu je? Jadilah pensyarah. Kene lebih baik daripada Ummi. Ummi dulu nk jadi doktor, tp sebab takutkan mayat, terus tukar jadi cikgu. Tahu x apa dia 2 kerja yg paling mulia?

Saya: Apa dia?

Ummi: Cikgu dan doktor.


Sampai sekarang harapan itulah yg saya galas. Saya sedar, berat sebenarnya mahu memenuhi harapan besar ibu bapa ini.

Allah..Esok punya revison OPHTHALMOLOGY

dua hari selepas itu, revision EAR, NOSE AND THROAT.

dua hari selepas itu, bengkel MENUJU TAMAYYUZ.

Jadi, saya perlu study.

Doakan saya ya.-Semoga Allah anugerahkan anugerah yg xternilai harganya pada nenek; syurga. Ameen-

p/s:

1. Nenek punya 72 orang cucu. Katanya biar anak cucu dia yg ramai-ramai perintah Malaysia. Besarnya cita-cita @-@

2. JGN main-main dgn nenek saya, penerima anugerah Muslimat Istiqamah tu.

3. Nenek, ada kawan saya katanya nk jadi nenek yg hebat mcm nenek satu hari nnt ^__^
9 comments:

Husna Sani said...

saya bangga kerana saya ada tokyek+nenek hebat mcm tokyek+nenek..

n saya jg sdg mengumpul cerita-cerita hidup utk cucu-cucu sye jg nanti..

smg kte sume dikumpulkan bersama-sama di syurga..

ameen ya rabb..

Ahmad ibnu Khairuddin said...

info menarik yang baru tahu (mungkin anda sume dah tau,sori) :

adik kandung atuk Yek masih Hidup!
*baru tahu slps mama (mck dayat) pegi makassar baru2 ni ,ziarah perkampungan arwah atuk yek n daeng mengati..

hood@sunny said...

ahmad: wah? sangat seronok! Nama apa ya adik kandung tok yek tu?

misi pulang ke malaysia- mencarigali khazanah keluarga

hehe~

Ahmad ibnu Khairuddin said...

erm..lupa plak nama dia.
tp dia perempuan. dah tua.
tp rambut masih hitam (asli) ..ade uban skit2.. n masih boleh semangat cakap2..

byk fakta2 lain yg menarik tp baru diketahui,,
antara yg lain : atuk moyang kita siap ada kawasan kubur sendiri (mmg kuarga punya)
semua ditanam di situ kecuali
Daeng mengati yang meninggal (syahid IA) di penjara penjajah, belanda..

hood@sunny said...

masha Allah.. masha Allah~

adik tok yek boleh cakap2 lagi. bugis ke indon ke malay scent?

nyesal plak x belajar sungguh2 bhs bugis ngn nenek.

haha, dah 4 tahun ni pun menyesal lg x blajar bhs arab sungguh2.

adoilaa~

besarnya misi... nk balik malaysia~

sinar_islami said...

=) nostalgia sungguh...
Moga Allah berkati keluarga huda...
InsyaAllah Allah permudahkan jalan anti juga...

hamba Ilahi said...

salam
yep
mahu jadi nenek yang terbaek!
=)
[xpeduli asik digelak orang sekeliling bila berbicara tntg 'bila jd nenek']

hamba Ilahi said...

salam..
hurm..
hrpn tntg ingin jd 'nenek' terbaek!
biar asik dgelak orang!
generasi sy akn jd pejuang islam!

hood@sunny said...

Ain: ya.. biar apa org kata, jgn x pedulikan apa yg Allah kata pula ^__^

ingt cerita katak kecik lawan panjat bukit?