.: Quote for da day :.

Tanggalkanlah pakaian duka cita dan putus asa,
Lantas pakailah pakaian jihad dgn AKTIF, tanpa MALAS,
Perhalusi kematian sbg satu seni sehingga anda tahu bagaimana menghirupnya apabila tiada jalan lain,
Tanpa ketakutan

- Dr Yusuf AlQardhawi.

Friday, August 27, 2010

Ramadhan saya

-Terima Kasih Jabatan Kecemasan dan Trauma; I learnt a lot here-

I spent most of my Ramadhan in Hospital. Began from Casualty Dept. of Baling District Hospital, then went to Medical Ward (male) of Kuala Lumpur General Hospital. A little bit tiring and most of the time complaining leg & joint pain due to standing all the time. (Peluang duduk hanya pabila duduk antara 2 sujud dalam solat!) Ummi kept advising me that helping in healing patients in Ramadhan posses a great charity when I complained a lot about the working environment of a doctor.

"Tu la namanya belajar. Mana pernah senang", said ummi.

-Meround bersama Ketua Jabatan Perubatan, Specialist, MO dan HO di HKL Dengue Cubicle-

Kesibukan belajar dengan Doktor Pelatih (HO), MO, Registrar, Specialist dan Consultant menyebabkan saya tidak sedar Ramadhan berlalu pergi dengan pantasnya. Petangnya pulang ke rumah makcik untuk berbuka puasa, kemudian terkulai kepenatan selepas mengerjakan terawih. Terasa rugi pun ada. Berbeza rasanya berpuasa di Malaysia dan di Mesir. Di Mesir, Ramadhan diperlakukan betul-betul sebagai tetamu. Tahu sahajalah bagaimana Arab melayan tetamu. Dirai semeriahnya. Sepanjang Ramadhan dipenuhi acara zikrullah dan ibadah~ Masha Allah. Tetapi saya di Malaysia gagal membawa pulang amalan tersebut. Sudah kepenatan, AlQur'an dibaca hingga tertidur. Ruh saya hilang dalam terawih dek kelelahan. Sedih saya mengenangkan Ramadhan kali ini.

-Bagaimana akan mengharungi oncall dan kerja yg memerlukan fokus Fikri, Jasmani dan Ruhi?-

Walaupun penat, saya dapat rasakan inilah tarbiyah Allah. Bagaimana saya perlu menyusun masa dan kerja agar tidak hilang sia-sia tanpa dikira sebagai ibadah. Ya niatlah yg membezakan adat dan ibadah. Kerap ummi berpesan agar memperbaharui niat. Biarlah berpenat lelah kita itu Allah kira. Orang lain penat juga melayan kerenah pesakit dan doktor-doktor, orang lain sibuk juga iktikaf dan baca AlQur'an, orang lain ke sana ke mari juga belajar dan bertanya itu ini semasa round dalam wad. Apa bezanya saya dan org lain?

Aidilfitri menjelma. Layakkah saya menyambutnya?

"Rugilah org yg didatangi Ramadhan, kemudian bulan itu berlalu tetapi dosanya tidak diampuni"
[Riwayat Ahmad]

Allah, adakah pahala yg aku kumpul sepanjang Ramadhan kali ini, atau dosa yg bertapuk tinggi?

Allah, apa lagi yg hamba lemah ini perlu lakukan jika kali ini tidak berjaya menemui malam AlQadrMu?

Allah, sudikah Kau ampunkan diriku kerana lalainya aku merasai kehadiran RamadhanMu?

Berilah peluang kepadaku sekali lagi, agar aku dapat bertemu RamadhanMu semula, agar dapat aku laluinya sesempurna seorang hamba.

Ramadhan yg berlalu pergi.. syaitan akan kembali..

Allah, perisai puasaku tidak ampuh utk menghadapi makhluq yg derhaka padaMu itu.

Kuatkanlah aku...

Baling
30 Ramadhan 1431H


2 comments:

Abdul Haliim MRARSRS said...

pernah rasa mcm ukhti rasa...sebab berkerja time ramadhan ni sangat perlukan bekalan ruh,mental dan fizikal...capek bangat sampai terasa sangat rugi ramadhan yang berlalu...semoga Allah mengira amal ukhti sebagai amal soleh....

sinar_islami said...

=) moga Allah beri kita kekuatan
Lemah kita tanpa DIA