.: Quote for da day :.

Tanggalkanlah pakaian duka cita dan putus asa,
Lantas pakailah pakaian jihad dgn AKTIF, tanpa MALAS,
Perhalusi kematian sbg satu seni sehingga anda tahu bagaimana menghirupnya apabila tiada jalan lain,
Tanpa ketakutan

- Dr Yusuf AlQardhawi.

Friday, June 24, 2011

Emang Gue Pikirin



Bismillah walhamdulillah.

Hari Jumaat adalah hari yg saya nanti-nantikan. Kenapa? Sbb hari Jumaat adalah satu-satunya hari bebas kuliah dan kelas klinikal. Hehe.. Jadi hari inilah satu-satunya hari yang diperuntukkan utk diri saya.(Tp kadang2 utk org lain juga -___-!) Maaf encik belog kerna membiarkan dirimu terbiar buat sekian lama. Maaf juga kpd mereka yg menunggu updates drp saya. (Ceh, mcm ramai je) Trillions of appreciation for those who patiently wait for my new post, actually you guys giving me a push to write. Thanks a lot!

Sebenarnya banyak benda yg berlaku sepanjang bulan Mei dan Jun ini. Cuma kesempatan masa utk menukilkannya di sini sgt terbatas
dek lambakan nota-nota yg x siap gara-gara penyakit 'bertangguh' yg datang dan pergi. 'Remission & Relapsing' course!

-Senjata utk menghadapi peperiksaan-

Alhamdulillah, semalam telah berlalu ujian akhir round Neuropsikiatri saya a.k.a Neuropsychiatry atau nama lainnya ilmu pasal saraf dan jiwa. Soalannya xde la susah mana, 20 MCQ dan macam biasa Viva tapi saya yg ketaq lebih ni x dapatlah buat yg terbaik. T-T sangatlah sedih..

Hampir sebulan saya berada dalam round Neuropsychiatry, and guess what? This round made me ponder more about marriage! Pertamanya daripada seorang Pakcik, umurnya baya-baya ayah saya, tetapi sudah bertongkat. Pagi itu saya mengekori Dr Asma' salah seorang HO di Dept Neuropsychiatry. Pakcik tadi ditegur kerana duduk mencangkung di depan tangga Dept. dan kemudiannya diajak masuk ke dalam wad. Saya dimaklumkan bahawa inilah pesakit yg kesnya akan dibincangkan dalam sesi clinical round pagi ini. Saya hanya perlu mengambil sejarah penyakitnya dan melakukan beberapa ujian klinikal. Saya yg teruja, memberi fokus penuh pada cara jalan pakcik tadi sehingga xperasan Dr Asma telah hilang dari pandangan.

Dengan kemampuan berbahasa Arab saya yg terbatas, saya mulakan dengan bertanya data peribadi. Kemudian pakcik tersebut mengadu tentang kesusahannya utk bergerak dan berjalan kerana lemah kedua-dua belah kakinya sejak 20 tahun yg lalu. (He came just for teaching purposes) Then he developed tingling and numbness sensation on his both legs. He also had problems with urination and erectile dysfunction.

Dengan kalutnya saya menulis komplen beliau dalam buku pesakit yg tersedia. Berikut sembang2 saya dgn pesakit, dialihbahasakan agar lebih difahami.

Saya: Pcik dah kawen?

Pcik: Alhmdulillah dah (muka bahagia) tapi xde anak.

Saya: Ok, sambil catat2 dlm buku. (xde perasaan- feelingless)

Pcik: Mesti awak terpikir-pikir kan? Dgn keadaan saya mcm ni, pegi tandas nk kena org tolong, nak kawal kencing pun susah, sapelah yg sudi jadi teman tidur saya? (Sudi jadi Isteri- penulis). Tapi saya memerlukan org yg sudi berkhidmat kpd saya. *Muka sayu (Ada lg penambahan, tp saya x berapa faham) huhu

Saya: ......

Kemudian Dr Asma yg hilang pun datang. Saya mendengar soal jawab antara Dr Asma dan pesakit dan mencatatnya satu persatu. Perkataan arab yg tidak difahami saya tyakan kpd Dr Asma. Beberapa siri ujian dibuat bagi menentukan tahap kesihatan otot dan koordinasi pcik tadi.

Tahniah pcik kerana membuka satu lagi dimensi alam perkahwinan kpd saya. Nikah bukan sahaja alam yang penuh tanggungjawab dan seks semata-mata! Pernikahan adalah kolaborasi 2 pihak, bersinergi, lengkap melengkapi dan berkongsi rasa. Tapi penyumbang paling besar keharmonian rumahtangga adalah: menerima seadanya.

Dalam hati rasa macam nk jumpa je isteri pcik tadi dan tyakan padanya bagaimana dia boleh sesabar ini menguruskan keperluan suaminya. Pergh, keyakinannya kpd ganjaran syurga tidak dpt dinafikan lg!!

Pcik tadi telah didiagnos menghidap Multiple Sclerosis di mana ototnya melemah disebabkan saraf tunjangnya mengecut. Nothing could be done except giving him neurotonic, corticosteroids and symptomatic treatment to delay the progression. -____-!

Kedua, kes Diebetis Mellitus Type 1. Usually this type of Diebetis affect early in life. Mmg sedih melihat keadaan mereka yg menghidap diebetis ni. Pijak tanah x rasa, slipar tercabut dari kaki x rasa, luka pun x rasa, nk pegang benda pun x kuat, nk turun tangga pun susah, mati pucuk pulak lagi.

Tapi pcik ni tetap tabah menghadapi hari-harinya. Malah, dia datang 2 jam lebih awal utk menjadi pesakit utk exam kami semalam -___-! Pcik ini sudahpun berkahwin dan berumur 34 tahun dan memperoleh seorang anak, kini berumur 2 tahun hasil usaha pemanian beradas- bayi tabung uji. Masya Allah! Tak tahu nk cakap apa. (Perkahwinan bukan fungsinya utk buat anak je ok?)

Ketiga, kes psikiatri. Melihat pesakit ini, hati saya sayu. Secara fizikalnya mereka sihat, namun jiwa mereka sakit, akal tidak lagi dapat berfungsi sebaiknya. Dihujung sudut hati, saya rasa bersyukur dgn nikmat akal yg waras. Maknanya akal yg waras ini perlu digunakan ke jalan yg Allah redha!

Dalam round psychiatry, ada satu fakta yg saya kutip drp Dr.

"Suara perempuan yg belum kahwin mmg perlahan, Tetapi akan menjadi nyaring dan kuat selepas mereka berkahwin"

Anda setuju?

***

-Mana pengantin, mana saya?-


-Inai yg disangka kek coklat-

Mei lalu, dengan berat hati saya menghadiri majlis resepsi teman arab saya. Kenapa berat hati? Kerana sejurus selepas majlis yg berlangsung selama 2 hari (malam berinai- Yaumul Henna dan malam masuk rumah- Yaumud Dukhlah) beliau akan mengikut suaminya ke Djobouti, menetap dan bekerja di sana. Berpisah daripada keluarga. T-T

video
-Escorting the bride, sakit tgn bertepuk-

Pada hari terakhir beliau berada dirumahnya, sedih jelas terpampang diwajahnya. Hadiah keronsang berbentuk kunci saya hadiahkan simbolik kpd ketaatan kpd suami sbg pemegang kunci syurganya. Dia kini dibawah tanggungjawab suaminya.

-Flower girl & boy of her sister's son & daughter-

Semoga beliau berjaya menjadi isteri solehah. Barakallahukamuma! Still the memory of pillow talking, the days that we spent together in summer, along the Nile river, and in between lectures and exams remain forever Insha-Allah.

[Al-Hujraat: 13]

-Part yg paling best; Rumah mentua dia-

Haih~ akhir-akhir ini topik nikah kahwin sering berputar sekitar atmosfera saya.

-Gembira dan sedih utk dia, erk.. Ambivalent?-


Nikah- Emang Gue Pikirin.. still not done reading yet -___-!



*Pedulikan tulisan saya yg teruk. Hmm need improvement ni!

Jap...kenapa teruk sgt ni?


6 comments:

3uluwwulhimmah said...

hurm, emang gue pikirin

tunggu nih kak uda, tunggu ni ^.^

-syumul

Atiqah Abdullah said...

:)

ARMS said...

Finally..updated!

--------------------

Datang nya bersama sebuah pernikahan itu adalah tanggungjawab.. huhu... mampukah? gerun plak..

p/s: senyum! All da best my dear! study leklok na...doakan kte gak~

adeqs comeyll said...

"Suara perempuan yg belum kahwin mmg perlahan, Tetapi akan menjadi nyaring dan kuat selepas mereka berkahwin"

klo dh mmg kuat??vice versa x??
haha~ :P

hood@sunny said...

To syumul
Tunggu apa lagi... orak langkah dgn doa.. ^___^

To Tah
Senyum kembali ^__^

To ARMS
SDA-Seperti di atas. LOL :P

To adeqs comeyll
Tu la wondering jugak ni, ada kemungkinan x vice versa.. atau pun exaggerated. Nge3

Husna Sani said...

lepas kawen ada anak2..

anak2 nakal tamau dengar cakap, tu kena jerit2,

kan dah nak suara..

he he he