.: Quote for da day :.

Tanggalkanlah pakaian duka cita dan putus asa,
Lantas pakailah pakaian jihad dgn AKTIF, tanpa MALAS,
Perhalusi kematian sbg satu seni sehingga anda tahu bagaimana menghirupnya apabila tiada jalan lain,
Tanpa ketakutan

- Dr Yusuf AlQardhawi.

Saturday, November 27, 2010

Khazanah


-Penulisan yg mesti difahami sedalamnya dan diamalkan sepenuh jiwa -

Setiap orang ada hobi sendiri. Saya? Saya suka baca buku dan kumpul buku. Mungkin suasana di rumah dan kegemaran ummi ayah menyebabkan kami sekeluarga suka baca buku. Buku, termasuklah majalah dan ensiklopedia. Too bad, most of ummi and ayah's collection swept away by flood 7 years ago. T-T Tersiat-siat hati tgk buku-buku tu mengeras seperti asalnya drp kayu dek terendam dalam banjir lumpur.

-Kelabu mata @-@ Maktabah Qirbah, Tanta-

Saya mmg gila buku. Duduk di kedai buku dan perpustakaan buat saya lupa dunia. Buku-buku yg saya baca akan melalui proses penapisan dan semestinya terpilih sebelum dibayar harganya, dipinjam atau di fotostat (sbb xde budget T-T) X semestinya best seller yg saya akan beli, atau cover yg menarik hati. Saya akan lihat pada penulisnya terlebih dahulu, kemudian isinya, dan terakhir-kulitnya. Ops.. the last but not least, the price. ^__^

-Habis LE300 CIBF last year-

Bila bermusafir, buku pasti menjadi peneman. Can be read once waiting for bus, metro (LRT), someone, and even lectures. Tak pun, balik dari bermusafir, paling kurang satu buku baru akan saya dapatkan. Can't forget Cairo international bookfair every winter break. Hmm lets see how would be my budget this year?

-Baca = makan, mmg Best~!-

Genre yg saya suka baca:

1. Nota medical saya. Dia best sebab ada warna-warna, ada peta minda. Senang utk dicerna dan yang paling penting saya mmg KENA baca~! (dan hafal semestinya)

2. Buku pembinaan diri. Author like Dr Aidh AlQarni, Sayyid Hawwa, Muhammad Ahmad ArRasyid, Dr Abdullah Nasih Ulwan, IHAB, Sayyid Sabiq, Stephen Covey, Fatimah Syarha, Hilal Asyraf and here is not enough to enlist them all.

3. Novels and series like Hardy boys, Siri Penyiasatan Salma, Harry potter, novel sejarah Abdul Latif Talib, Ramlee Awang Murshid, Faisal Tehrani dan ramai lagi.

4. Magazines as National Geographics. Dari dulu lg ayah saya melanggan majalah ini. Dulu hanya amused by the pictures taken and displayed in this mags(the infos inside also), but now the amusement grows jealous to their photographer~! Popular science, PC, Majalah Haluan, Solusi, Anis, Milena Muslim dan macam-macam lagi.

5. Komik. Sekarang sudah berhenti mengumpul komik. Komik dulu-dulu termasuklah Kawan, Penyiasat Kindaichi, Conan dan Doraemon.

-Allahyarhamah Jannah sepenuh kudratnya memborong utk saya-bekalan last summer break boredem-

Ummi dan ayah mmg sporting bab membeli buku. Tunjuk sahaja buku yg mahu dibeli, ceritakan sedikit sebanyak ttg penulisnya dan isinya, insha Allah lampu hijau itu akan menyala. ^___^

Saya sgt sayang buku-buku saya. Seboleh-bolehnya mereka dibalut, dan isinya tidak dilipat. Apa gunanya penanda buku hadiah drp org jika x digunakan? Betul x? Kepuasan membaca buku adalah apabila kita dapat mencerna isinya dan dapat pula diterjemahkan dalam kehidupan seharian. Mereka yg ingin meminjam buku saya dgn senang hatinya akan kongsikan apa yg saya dpt drp buku-buku tersebut. Its fun also discussing what we got and what we feel after finishing books right?

- Rak yg telah roboh kerana penambahan yg tidak terkawal-

Tapi yg x bestnya bila buku-buku yg dipinjam itu tidak dipulangkan. Lebih malang dan sedih lagi jika ia hilang dalam tangan peminjam. Itu x termasuk kesedihan apabila buku yg dipulangkan lebih teruk keadaannya daripada semasa diberi pinjam. T-T Terasa seperti tiada nilai apa yg kita pinjamkan itu. Bila x dipulangkan padahal sudah lama x digunakan, terasa geram pun ada. Ingat harta mak bapak dia?

- Tengkorak pinjam org: hari-hari kene revise ni-

Terpikir pula saya. Nyawa yg Allah pinjamkan ini, saya buat apa dengannya. Saya jaga dengan mentaatiNya kah? Selalu lupa yang satu hari pasti dipulangkan kepada pemilik nyawa ini. Kepulangan itu dalam keadaan 'salim' seperti ketika mula-mula ditiupkan pinjaman nyawa ini ke dalam rahim?

Agak-agak Allah murka x? T-T Jiwa yang dahulu dipinjamkan bersih, suci dgn fitrah. Kini?

Allah Maha Pengasih dan Penyayang, Maha Pengampun, Maha Kuasa dan Maha Tahu segala. Allah lebih berhak murka jika Dia berkenan kerna kelalaian kita mengendalikan nyawa yg dipinjamkanNya.

Insaf.. T-T

P/S: Kepada mereka yg telah meminjam buku-buku saya, jika sudah tidak digunakan atau telah habis dibaca, mohon kembalikan kepada saya. Biarlah pada kamu ia tiada nilai, tapi pada saya besar maknanya.

* kenapa ayat macam karangan budak-budak sekolah rendah ni? -___-


15 comments:

adeqs comeyll said...

along kte die rse bersalah...
nnt die pulangkn...
huhu~

hood@sunny said...

eh, awainya mai~ hahaha

ok, sila kembalikan dgn kadar segera ok? ^___^

kingspreacher said...

Detective conan..peminat tegar kot dulu..hihi

Ana suka buku jugak...duit kadang2 suka dibelanjakan utk buku berbanding benda2 keperluan yg lain..takpe2..hobi yg sihat.hihi

Cumanya kdg2 bila dah ada buku sendiri..lambat pulak nak start membacanye..mentang2 buku tu boleh dirujuk pda bila2 masa..

Terkesan dgn kata2 huda. Kita sepatutnya mampu mencernakan apa yg dibaca dan dapat di lahirkan dalam kehidupan kita.

p/s bgusnya huda suka baca note medical sendiri, dlm byk2 buku, ana x brape suka baca buku maths..hihi (tpi terpaksa baca..)

incik said...

saya suka lepak kedai buku lama2 juga..huhu..fun n relax!

Husna Sani said...

my best ever books:

Tafsir Quran Per Kata

Generasi Muda Islam & Cabaran Globalisasi (english + arabic version)

7 Habits of Highly Effective Teens

6 Most Important Decisions You'll Ever Make

how about you? just sharing..

nurizbhr said...

wt buku rekod peminjam library hood@sunny.. so, leh tau sape pinjam n bku mne yg dipijam..

lg best wt library card skali (>_<)
sape xde kad xleh pinjam.. he2

(smbil tgk kat rak: ada pinjam buku huda ke??)

hood@sunny said...

husna: buku math bukan kene byk wat latihan ke? @-@ mata kalo 'baca' buku maths =)

incik: sangat best duduk kedai buku, rasa macam nk pindah masuk kedai buku atau library je ^__^

husna sani: buku yg paling suka? xtau la... byk sgt!

izah: da buat buku rekod. tp x buat kad lg.. saja nk suh peminjam tu pulangkan dgn kesedaran =)

ukur kira said...

buku oh buku...
Dh lama x pergi kedai buku..Sbb skali pi,mmg borong bnyk2..

Tak perlu mnyesal invest duit utk buku.

Jom gi boarders,MPH,kinokuniya,pustaka darussalamm.huhu

Atiqah said...

huda..same here with me..
sgt suka buku..duit gaji hbs bli buku.bila umi tye mne duit gaji?? err...tergagap nk jwb..

ARMS said...

huda....
suka jugak baca buku...
hobi kita banyak sama....
adakah sebab kita kembar 1 tahun 1hari??hua3~~~

mmg best p kedai buku...
rasa nak bli macam2 buku..
tapi...
D.U.I.T....... kena manabung baru leh p kedai buku....

hood@sunny said...

ukur kira: malaysia ku yg mmg best~!

atiqah: mana duit gaji? hehe, senyum2 sudah :)

arms: aritu pegi KLCC lalu kinokuniya kn.. mmg hajat nk pegi situ, tp bila pikir the main purpose ke KLCC nk spend masa ngn aisyah, trus buat2 xnampak.. kalo x..

Humayra' said...

assalamualaikum ukhtie..
love your final analogy. terasa sungguh. bila barang kita org pinjam, mesti nak dijaga tapi hati kita yg milik Allah ni, macam mana kita jaga? hmm...

teringat pula pada tinbunan buku2 fikrah yg target nak habis baca tapi tak terbaca-baca. dan journals2 yang menggunung. kenapa ya.. nak baca buku santai2 lebih laju dari buku2 ilmiah. ana kne lebih bersemangat nie..

ukhtie.. keep in touch k.. and pray for me. really need them.

moga ALlah redha dgn kerja2 nt..

hood@sunny said...

Yup, me too. Bila time study week tu laaa keinginan nk baca buku2 fikrah tu membuak2. buku-buku perubatan x de mood plak nk baca.

haih.. licik betul la syaitan ni~!

Ok, sila salahkan syaitan. hehe
(-____-! salah diri sniri sbnrnya.. sape suro ikut nafsu n syaitan?)

oh, I can't recall when we're gone for book hunting.. remember me plis..

ARMS said...

lorr huda....
rupanya masing2 pendam hasrat sendiri....
kte ingat huda tamo p...hehe
takpe2 lenkali kita spend masa kat kedai buku lak.....
takdek duit bli buku tengok2 je...
buat2 cam library...

ada tak iqah suh bukak kan yang kita belaja kat petrosains ritu??
hehe..

p/s: i have something to share with u... bebila free jom skype/ym deh..

hood@sunny said...

hehe. okai~ i-allah

da dpt buka, tp k una yg dapat buka..

ok, add me on skype. i-allah i'll drop by ^__^