.: Quote for da day :.

Tanggalkanlah pakaian duka cita dan putus asa,
Lantas pakailah pakaian jihad dgn AKTIF, tanpa MALAS,
Perhalusi kematian sbg satu seni sehingga anda tahu bagaimana menghirupnya apabila tiada jalan lain,
Tanpa ketakutan

- Dr Yusuf AlQardhawi.

Friday, December 03, 2010

Roti Padang Kota

-Pantai Merdeka, 1990an-

Padang Kota Lama, Pulau Pinang. Too much to recall memories in Penang, my home town. Walaupun saya tidak tinggal di Padang Kota Lama, tapi Bukit Gedung, Bayan Lepas... banyak cerita daripadanya. Setiap hari akan melihat atau mendengar terjahan enjin kapal terbang membelah awan. Terdetik dalam hati, "suatu hari, aku pasti akan menaiki engkau". Yeah, 12 hours in flight, Cairo-KL. Ambik~! Thanks to the touch-screen tv for individual seats. Mmg boring, tengok movie sampai pening kepala. Ok, enough for that. Apa ni muqaddimah x de kaitan dgn isi?

Actually Friday- eve (ada ke perkataan ni?) and Friday means a lot to me. The day that my late sister been called to God. May she rests in peace, in Heaven as she named so.

So, this entry is just to share with you-readers how to make Roti Padang Kota, (Jannah's recipe) She used to make this on her canteen day (Hari 'Kece'), years back at her school. Perfect for breakfast, tea time and almost anytime when you're hungry. ^__^ Juga istimewa utk mereka yg kekeringan idea utk memasak di rumah.

Ingredients (for 4-5 person):

1 loaf of white bread (hi5 or RichBake)
3 eggs
1 tin sardine or tuna (pour out the tomato sauce or oils if it is included)
125 g bread crumbs (serbuk roti/ buqsomaat - بقسماط )
Cooking oils for frying
Tomato / chili sauce
Mayonnaise


Steps:

1. Giling or 'penyek'kan setiap keping roti tersebut. (ikutla nk cara mcm mana, yg penting jadi nipis)

2. Pecahkan telur dalam satu bekas lain dan pukul pelan-pelan. xde la sampai kembang.

3. Masukkan inti sardin dalam roti, dan gulung roti. (terpulang sama ada nk masak n alter dulu inti tu atau x)

3. Lekatkan hujung gulungan roti dengan sedikit telur yg dipukul lembut td.
4. Pada pinggan yg satu lagi, tuang serbuk roti.

5. Roti yg telah digulung rapi, celup dalam telur dan golekkan terus di atas serbuk roti. (tambah telur jika tidak mencukupi)

6. Panaskan minyak untuk menggoreng. Boleh lah goreng dan angkat bila agak keperangan.

7. Hias roti mengikut citarasa anda.


Selamat mencuba. Jangan lupa sedekahkan AlFatihah anda buat Allahyarhamah Nuruljannah.

Allahumma3firlaha warhamha wa3afiha wa3fu3anha~

7 comments:

Atiqah said...

wow yummy..thanks huda for the yummylicious recipe..hehe

Al-fatihah for Jannah..

p/s: teringin sgt nk naik flight g overseas..x nk naik flight semata2 nk blk perak dr kl..huhu..bila la kn tiba waktu tu??

caudate nucleus said...

wahhh huda~
sgt menantikan resipi ini..nyum3
syukran =)

mardhiahsabri said...

nampak mcm senang la plak!

ukur kira said...

Al-fatihah utk jannah..

soalan:Kenapa nama roti ni padang kota?

Bukan padang kota famous dgn pasembor ka?(soalan x berkaitan)

nampak mudah n need to try once.
tq for the recipe.

hood@sunny said...

Atiqah: Insha Allah akan tiba masanya. Meh uda tolong doa ^__^

Hani: bolehlah buat kat rumah pulak :)

McD: Hehe.. senang je, kemalasan yg akan menyebabkan dia susah.

Ukur_kira: Mmg padang kota terkenal dgn pasembor dia. Ana pun x tahu kenapa adik ana bubuh nama tu, xdan nk tya sbb time dia buat tu ana xde kat mesia.. Enjoy making it~!

nurizbhr said...

bru je hbs buat.. so delicious ^_^
thnx 4 the recipe..

Al-Fatihah utk Jannah

Husna Sani said...

credit to me for the pictures.

hehe.