.: Quote for da day :.

Tanggalkanlah pakaian duka cita dan putus asa,
Lantas pakailah pakaian jihad dgn AKTIF, tanpa MALAS,
Perhalusi kematian sbg satu seni sehingga anda tahu bagaimana menghirupnya apabila tiada jalan lain,
Tanpa ketakutan

- Dr Yusuf AlQardhawi.

Friday, December 24, 2010

KanaKanaK


- Kanakanak-baca dari kiri ke kanan atau sebaliknya tetap yg sama-

Saya: Kenapa pilih nak jadi pakar kanak-kanak? Bukan susah ke nk 'diagnose' diorang?

Sepupu: Sebab diorang x menipu ^__^


Sembang saya dengan sepupu yg kini meneruskan masternya dalam bidang Pediatrik petang hari raya lepas memberi sedikit gambaran tentang bagaimana melalui hari-hari klinikal bersama pesakit kanak-kanak. Benarkah bahagia berada dalam department pediatrik berbanding rotation lain? Masih belum merasai 'Internal Medicine' yang banyak berkaitan penyakit2 orang dewasa. They said, Internal Med is the medicine course itself. It is the main bulk of medical study. But to be honest, quotation Dr House MD in his series : Everyone lies! is true to some extent. This may mask the diagnosis and you'll be given the wrong treatment which in some case, fatal! Jadi, jgn sesekali menipu.. buruk padahnya ^___^

-Bilik kuliah pelajar Malaysia, Dilarang mengganggu-

Pejam celik, pejam celik sudah hampir habis 'rotation' saya di Pediatric Department. Bagi saya ilmu klinikal kanak-kanak adalah ilmu yang mencabar. Kanak-kanak tidak dapat memberi keterangan dan sejarah penyakit. Sakit pada bahagian mana dan bagaimana sakitnya pun susah untuk dia tentukan secara tepat. Yang pastinya, tangisannya sahaja yg kedengaran -__-! Jadi segala soalan berkaitan penyakit si anak adalah melalui ibu pesakit.

Masalah utama: language barrier! Saya sedang berusaha keras (ye ke?) untuk memahami bahasa arab ammi ibu pesakit yg rata-rata datang daripada ceruk kampung dan pekan kecil di sekitar Tanta. Sometimes the conversation between doctor-to-be and patient become 'patient's' conversation. You know what I mean. They were very excited to see foreign doctors and started to ask so many questions -___-! And at the end, we are clueless and speechless~

-Air kencing, Nephrology round-

As our usual clinical course, we have to take patients' history, after the lectures and presenting them on the other day to the assistant prof and sometimes in front of profs. They will ask us soo many questions and ask us to do again bed side tests or sometimes ask us to ask again the mother in arabic colloquial accent. huhu~ Jadi kadang-kadang tu 2- 3 kali keluar masuk wad dan tanya ibu pesakit kerana byk benda yg missed during history taking T-T

-Pencarian nama pesakit dan tuan badannya, boleh masuk apperentice nih-

Satu hari, sewaktu kelas cardiology (ilmu jantung) Doktor datang dengan sedikit kejutan. Kami dihantar ke wad semi ICU untuk mendengarkan jantung pesakit2 di sana, menilai dan membuat laporan. Kumpulan saya yg pertama. Inilah yg berlaku kpd kami T-T


Now is winter here. Sangat mencabar utk sentuh pesakit. Tgn xboleh sejuk, stethoscope pun T-T



Hari-hari saya di hospital universiti juga sering mengundang lirih dan hiba. Terutamanya pabila menjalani 'rotation' di unit NICU, PICU dan cancer. Ibu terpaksa bermalam, tidur sekatil dengan pesakit. Kadang-kadang semua adik beradik pesakit diangkut sekali ke dalam wad. Wad seolah-olah menjadi rumah kedua bagi pesakit-pesakit kronik. Nak ambil patient history pun kadang-kadang susah. Terpaksa kami melilau-lilau keluar daripada wad dan bangunan hospital mencari pesakit. Ya lah, berbulan-bulan menjalani chemotherapy, larat nk terperuk dlm hospital yg horror tu?

-Adik Muhammad dah botak.. saya sedih T-T-

Jadual waktu melawat dan bilangan pelawat tidak pernah dipatuhi. Nak kena maki dan jerkah dgn keluarga pesakit? Silakan.. Pernah seorang jururawat mengulas apabila saya bertanyakan bagaimana dan bilakah waktu lawatan pesakit. Kecuali lah NICU dan PICU. Prosedurnya ketat. 'Preventing nosocomial infections' seperti yg saya baca dalam buku Public Health =)

Rasulullah SAW pernah bersabda yang maksudnya hampir sama sebegini:

"Anak-anak umpama kain putih, ibubapalah yang mencorakkannya sama ada menjadi Majusi, Nasrani ataupun Yahudi"

Jauh di sudut hati, doa dikirim agar kalian lekas sembuh, kembali ceria dan gembira di samping keluarga. Jadi saya kene study kuat-kuat~!


Tinggal 15 hari untuk menghadapi 'End Round Exam'

Merealisasikan ikrar "Don't Worry. I'm a Doctor!"

Study lah!



P/s: Jannah, we are so much alike laa....bru perasan. huhu



2 comments:

Atiqah said...

so nice to see a friend of mine who is far out of reach, is a doctor to be now...work hard, u will earn more later on..i mean, life, lesson, money, etc...

adeqs comeyll said...

"mother-to-be" >> suke ayt tu utk kak iman..
dan mgkn utk smue senior2 sy :P

tp kak una la tak tension..leh amek video lg..haha~