.: Quote for da day :.

Tanggalkanlah pakaian duka cita dan putus asa,
Lantas pakailah pakaian jihad dgn AKTIF, tanpa MALAS,
Perhalusi kematian sbg satu seni sehingga anda tahu bagaimana menghirupnya apabila tiada jalan lain,
Tanpa ketakutan

- Dr Yusuf AlQardhawi.

Monday, December 27, 2010

Sebentar cuma


Itulah sebuah kehidupan di dunia. Dalam tempoh yang sebentar inilah sepatutnya kita manfaatkan utk mengaut sebanyak mungkin bekal utk ke destinasi akhir. Ya destinasi akhir, itulah kehidupan selama-lamanya.

-Terkilan xdpt tolong adik Ulya lantaran kurangnya ilmu dan pengalaman-

Baru-baru ini Allah mengingatkan saya lagi tentang betapa perlunya saya mengingati hari kepulangan saya ke kampung akhirat. Satu lagi ruh hambaNya telah dijemput pulang kepangkuanNya. Penderitaan adik Sofiyatul Ulya, berumur 4 bulan lebih akibat jangkitan paru-parunya berakhir di bilik ICU Hospital Universiti Tanta, pagi 8 Disember lepas.

Allahyarhamah sebelum ini, dalam tempoh menunggu untuk dijalankan pembedahan lantaran salur pernafasan dan makannya bercantum dan tiada lubang dubur. Kesabaran kedua ibu bapa adik Ulya yang masih menuntut di Universiti AlAzhar menerima takdir ini I-Allah dibayar dengan pemergian adik Ulya sebagai pelayan syurga yang tertinggi, sesuai dgn nama yg diberi~Ulya. Ameen


Beberapa hari sebelumnya, Allahyarhamah adik Ulya terlantar di wad ICU Pediatric Department, Tanta University Hospital. Hanya selang 2 tingkat daripada kelas kami belajar. Jika nasib baik, dan rayuan kami diterima, dapatlah kami masuk bilik ICU melawat Allahyarhamah adik Ulya. Itupun masuk berdua-dua. Sedih melihat sekujur tubuh xberdaya menyambung nafas dgn bantuan alat bantu pernafasan (mechanical ventilator).

Allah, Kau hantar Ulya ke dunia sebagai hadiah kesabaran Ibu bapanya, sebagai peringatan kpd kami tentang nikmat sihat dan masa lapang yg Engkau kurniakan kpd kami. Dan pemergian Allahyarhamah terlebih dahulu menghadapMu adalah peringatan terbesar buat kami. Sepanjang perjalanan ke perkuburan di Kaherah, dan kembali ke Tanta, saya hilang kata-kata. Menung saya panjang, memikirkan baikkah pengakhiranku nanti?


Pediatric end round is just around the corner. In addition to the cold weather, my heart been so cold lately. Influenced huh? Not know~ -____-! Booster needed as the momentum is not hard and heavy enough to push my whole effort. Allah~

"when My servants ask Thee concerning me, I am indeed close (to them): I listen to the prayer of every suppliant when He calleth on Me: let them also, with a will, listen to My call, and believe In Me: that They may walk In the right way."

[AlBaqarah:186]

Yes indeed He is near. Despite of all our sins, He still there, running to us whenever we walk towards Him. T-T Tapi kita? Sampaikah doa kita padaNya? Saya kongsikan petikan kupasan Hadith ke 10, daripada Buku Hadith 40 (terjemahan & syarahannya) oleh Mustafa Abdul Rahman. Petikan ini singgah dalam kantung inbox saya semalam. Cukup buat saya berfikir dan bermuhasabah jauh.

Ketika Ibrahim bin Adham (seorg ahli tasawwuf yg masyhur) berada di tgh2 pasar Basrah, beliau dikerumuni oleh org ramai. Di antara mrk ada yg bertanya: Mengapakah doa mereka tidak dimakbulkan Allah pada hal mereka selalu berdoa kepadanya?

Beliau menjawab: Kerana hati kamu buta disebabkan 10 perkara, iaitu:

1. Kamu mengenal Allah, tetapi kamu tidak tunaikan haqNya.

2. Kamu sangka bahawa kamu cinta Rasulullah saw ttp kamu tinggalkan sunnahnya.

3. Kamu telah membaca Al-Quran tetapi kamu tidak beramal dgnnya.

4. Kamu telah makan nikmat2 Allah, tetapi kamu tidak tunaikan syukurNya.

5. Kamu telah berkata syaitan itu musuh kamu tetapi kamu tidak menentangnya.

6. Kamu telah berkata bahawa syurga itu benar tetapi kamu tidak beramal untuknya.

7. Kamu telah berkata bahawa neraka itu benar tetapi kamu tidak lari daripadanya.

8. Kamu telah berkata bahawa mati itu benar, tetapi kamu tidak bersedia untuknya.

9. Kamu bangun daripada tidur lalu akmu ceritakan segala keaiban manusia tetapi kamu lupa keaiban kamu sendiri.

10. Kamu kebumikan mayat-mayat manusia tetapi kamu tidak mengambil iktibar (pelajaran) daripada mereka.Semoga Allah mengampunkan dosa-dosa dan kelalaian kita selama ini. Semoga rahmatnya yg tersangat luas itu meliputi hati-hati kita dan terpilih pula utk ditempatkan di syurgaNya.


Ameen~

-Lebih kurang mcm cycle saya sehari-hari minus FBooking -____-!No comments: